Bănci și Asigurări

Franks, FMI: Noi anticipăm că autorităţile române vor încheia un nou acord cu Banca Mondială în primăvara anului viitor

 Franks, FMI:  Noi anticipăm că autorităţile române vor încheia un nou acord cu Banca Mondială în primăvara anului viitor

Foto: Silviu Matei

Autor: Marius Radu - Mediafax

21.12.2011, 14:44 449

Autorităţile române vor încheia în primăvara anului viitor un nou acord cu Banca Mondială, de tip preventiv, similar celui cu FMI, prin care România va putea trage bani de la instituţia internaţională dacă va fi necesar, a declarat pentru MEDIAFAX şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

Potrivit oficialului FMI, România va primi în zilele următoare de la Banca Mondială tranşa din actualul acord, de 400 milioane de euro.

"Noi anticipăm că autorităţile române vor încheia un nou acord cu Banca Mondială în primăvara anului viitor, tot un fel de aranjament de tip preventiv (precum cel semnat cu FMI - n.r.) prin care vor putea trage bani în caz de nevoie. Acest acord va fi o poliţă de asigurare împotriva dificultăţilor financiare din viitor", a spus Franks pentru Mediafax, într-un interviu telefonic.

În luna martie a acestui an, autorităţile de la Bucureşti au decis să prelungească înţelegerea cu FMI printr-un acord de tip preventiv în valoare de circa 3,5 miliarde de euro. Acordul cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială, bani care nu au mai fost viraţi în acordul anterior.

FMI a aprobat luni al treilea raport de evaluare a implementării programului economic şi fiscal convenit în cadrul acordului cu România şi a pus la dispoziţia României o nouă tranşă, echivalentă cu 430 milioane Drepturi Speciale de Tragere (507 milioane euro). Suma totală disponibilă pentru România a urcat, astfel, la 1,35 miliarde Drepturi Special de Tragere (echivalentul a 1,6 miliarde euro).