Bănci și Asigurări

Franks: România poate obţine prin noua emisiune în euro un preţ similar sau mai bun decât în 2010

Autor: Anca Dumitrescu

03.06.2011, 18:07 424

România poate obţine prin emisiunea de titluri în euro din lunaiunie un preţ similar sau mai bun ca anul trecut, în urmaintensificării redresării economice, iar eliminarea subvenţiilor laenergie termică va accelera inflaţia, a declarat şeful misiunii FMIpentru România, Jeffrey Franks.

România va accesa pieţeleinternaţionale prima oară după vânzarea în martie anul trecut aunor eurobonduri de un miliard de euro cu scadenţă la 5 ani, la uncupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an. Valoareasubscrierilor s-a ridicat la 4,9 miliarde euro.

"Sunt un observator extern, dar nuaş fi surprins dacă randamentul care va fi obţinut de autorităţi vafi comparabil sau uşor mai bun decât cel de anul trecut", a afirmatFranks într-un interviu acordat Reuters.

România va începe pe 6 iunieîntâlnirile de prezentare (road show presentation) pentru a lansaprima emisiune de titluri în euro pe piaţa internaţională prinprogramul MTN (Medium Term Notes), în valoare de 550 milioaneeuro-1,5 milioane euro.

"Prima de risc pentru România ascăzut, situaţia macroeconomică este mai bună, economia îşi revine,iar deficitul de cont curent rămâne relativ scăzut", a arătatFranks.

Oficialul Fondului a adăugat căFMI menţine estimarea privind o creştere economică de 1,5% în acestan, dar datele peste aşteptări din primul trimestru sugerează căavansul ar putea atinge 2%.

Analiştii anticipează că emisiuneade titluri în euro va atrage o cerere puternică, în condiţiile încare datoriile de acest tip ale ţărilor europene emergente sunt maiatractive decât cele ale statelor periferice din zonaeuro.

Ei cred însă că România ar fiputut obţine un preţ mai bun dacă emisiunea ar fi avut loc maicurând.

"Emisiunea va decurge foarte bine,dar ar fi putut să decurgă şi mai bine la începutul acestui an,înainte ca Banca Centrală Europeană (BCE) să fi majorat dobânda depolitică monetară", a declarat Nicolae Alexandru-Chidesciuc,economist şef la ING România.

România beneficiază din parteaStandard&Poor's şi Fitch de rating "BBĂ", aflat în categoria"junk", nerecomandată pentru investiţii, cu perspectivăstabilă.

Ratingul conferit de Moody's estepeste nivelul "junk", "Baa3", cu perspectivă stabilă.

La ora 10:01 GMT, leul eratranzacţionat în creştere cu 0,1%, la 4,131 unităţi pentru un euro,cu o evoluţie conformă cu cea a altor valute din Europaemergentă.

Reuters notează că România aaplicat anul trecut, în cadrul acordului cu FMI de 20 de miliardede euro, măsuri dureroase de austeritate, între care reduceri desalarii în sectorul public şi majorarea TVA, care a alimentatinflaţia.

Potrivit actualului acord cu FMI,guvernul a convenit eliminarea din acest an a subvenţiilor laenergie termică pentru populaţie, urmând să fie protejaţi doarconsumatorii săraci.

Franks consideră că eliminareasubvenţiilor va avea impact asupra inflaţiei din acest an, care aatins deja în aprilie nivelul de 8,3%.

"O estimare de accelerare ainflaţiei cu o jumătate de punct procentual nu este nerezonabilă",a spus Franks.

Inflaţia a depăşit în acest anaşteptările Băncii Naţionale a României şi ale pieţei, ca urmare amajorării TVA în 2010 şi a creşterii preţurilor mondiale alealimentelor şi energiei, şi nu se va încadra în ţinta de 2%-4% aBNR.

Franks a declarat în luna mai căBNR ar putea să fie nevoită să modifice politica monetară, deşi nuneapărat prin creşterea dobânzii de politică monetară, pentru a seasigura că ţinta de inflaţie pe anul viitor va fi respectată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO