Bănci și Asigurări

Frederic Oudea, şeful grupului francez Société Générale care controlează BRD pe piaţa locală, critică dur decizia Băncii Centrale Europene de a cumpăra obligaţiuni bancare

Frederic Oudea, şeful grupului francez Société...

Autor: Alex Ciutacu

07.10.2019, 15:19 824

Şeful grupului francez Société Générale, proprietarul BRD pe piaţa locală, respinge propunerea Băncii Centrale Europene (BCE) de a achiziţiona obligaţiuni bancare, şi susţine că aceasta îi ajută pe competitorii cu modele de business învechite şi stă în calea consolidării sistemului, potrivit Financial Times.

„Există o nevoie de a face diferenţa între băncile cu un model de business robust şi cele care încă rezistă datorită suportului oferit de BCE”, spune Frederic Oudea, CEO-ul SocGen.

Oudea spune că BCEnu ar trebui să încerce să reducă costurile finanţării pentru „o bancă mediocră, mică de retail care ar trebui să dispară în doi ani”.

„Atunci când cumperi obligaţiunile unei bănci mici, care ar trebui să îşi schimbe modelul de business...nu este un obstacol în calea consolidării la finalul zilei?”, atrage atenţia Frederic Oudea, care a preluat conducerea Federaţiei Franceze de Banking.

Oudea este doar cel mai recent caz în care bancherii critică dur politica anunţată de BCE în contextul în care Mario Draghi se pregăteşte să îi predea conducerea Christinei Lagarde.

În acelaşi timp, perspectivele lui Oudea sunt contrare celor prezentate de alţi şefi de bănci mari din Europa, precum Jean Pierre Mustier, CEO-ul UniCredit, care susţine că BCE trebuie să cumpere obligaţiuni bancare şi să reducă costurile de finanţare pentru bănci.

Oliver Bate, executivul celui mai mare asigurator din Europa, Allianz, a criticat săptămâna aceasta BCE-ul pentru „că le facilitează oamenilor oportunitatea de a cheltui bani pe are nu îi au”.

Banca Centrală Europeană şi-a redus facilitatea la depozite cu încă 10 puncte de bază, lşa minus 0,5% în luna septembrie.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO