Bănci și Asigurări

Frenezia creditarii: un roman a ajuns sa aiba rate de platit la 17 din cele 41 de banci din sistem

Frenezia creditarii: un roman a ajuns sa aiba rate de platit la 17 din cele 41 de banci din sistem

Serban Epure

30.10.2008, 19:15 45

Datele Biroului de Credit, institutia creata de bancile comerciale pentru a gestiona informatii privind piata de retail, arata ca la sfarsitul lui septembrie peste 120.000 de clienti aveau datorii restante fata de doi sau mai multi creditori. Recordul este detinut insa de un client care a reusit sa acumuleze restante la nu mai putin de 14 banci.

Desi institutia nu a facut numarul total al restantierilor la sfarsitul lui septembrie, datele BNR (care preia informatii de la Biroul de Credit) arata ca in august erau inregistrati putin peste 400.000 de clienti care aveau intarzieri la plata ratelor mai mari de 30 de zile. "Cuvantul de ordine pentru banci este acum prudenta. Vedem semnale ca bancile sunt tot mai interesate de produsul de scoring, pe care il vom oferi cel mai probabil de la inceputul anului viitor", spune Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit. El remarca o scadere a numarului de aplicatii de credit, in timp ce unele banci partenere au inceput sa isi monitorizeze cu atentie clientii, cerand periodic rapoarte privind comportamentul lor financiar.
Numarul restantierilor este totusi redus, daca este pus in comparatie cu numarul total al clientilor care au contractat credite. Bancile au acordat credite pentru 4,2 milioane de clienti, potrivit Biroului de Credit.
Bancile au gasit cei mai multi clienti in segmentul de varsta 35-39 de ani, care concentreaza 611.000 de debitori. Pe locul al doilea sunt clientii din segmentul 30-34 de ani, cu un total de 602.000. Biroul de Credit are insa in evidente si persoane de pana la 80 de ani care au imprumuturi in derulare de la banci. Numarul acestor clienti este insa foarte redus. 
Din punctul de vedere al sumelor acordate, cea mai mare piata pentru banci este Bucurestiul. Alte judete care concentreaza o parte importanta din businessul bancar sunt Cluj, Constanta, Dolj sau Iasi.
Produsul preferat la care au apelat clientii a fost creditul de consum. Potrivit statisticilor, bancile au in derulare peste 4,4 milioane de credite de consum. Pe locul al doilea au urcat cardurile de credit, cu putin peste un milion de conturi active, iar acestora li se adauga aproape un milion de linii de descoperit de cont (overdraft). Doar 154.000 de credite sunt in derulare in prezent.
In sistemul Biroului de Credit participa in prezent 41 de banci si 11 institutii financiare nebancare (IFN). Dintre acestea, 28 de banci si 7 IFN-uri furnizeaza si primesc atat informatii negative (privind restantele acumulate de debitori sau nereguli in relatia cu banca), cat si pozitive (date privind identificarea clientului si sumele pe care le-a imprumutat).
Epure spune ca Biroul acopera in prezent peste 98% din piata de retail bancar pe partea de informatii pozitive. De asemenea, faza a treia de implementare a proiectului Biroului de Credit - cea in care va furniza un produs de tip scoring pe baza informatiilor detinute despre clienti - este aproape de finalizare. Produsul de scoring usureaza practic pentru banci activitatea de evaluare a bonitatii financiare a potentialilor clienti.
 
Tabloul creditului de retail (30 sep.)
 
  • Bancile au vandut credite catre 4,2 milioane de clienti
  • 1,9 milioane de clienti au credite la doua sau mai multe banci
  • 120.000 de clienti au restante la cel putin doua banci
  • Cei mai multi romani care s-au imprumutat au intre 35 si 39 de ani
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO