Bănci și Asigurări

Frica de recesiune încolţeşte din nou în Europa

Frica de recesiune încolţeşte din nou în Europa

Autor: Catalina Apostoiu

10.02.2020, 00:05 1001

Germania se află din nou în faţa unei posibile recesiuni, după ce producţia industrială a suferit cea mai puternică scădere de la criza financiară. Teama de recesiune este prezentă şi în Japonia, a cărei economie este pe cale să se contracte în termeni anuali în 2020.

În cazul Germaniei, declinul cu 3,5% al producţiei in­dustriale pe luna decembrie vine la o zi după ce un raport indica cel mai rapid ritm de scădere a comenzilor fabricilor din ultimul peste un deceniu, scrie Bloomberg. Aceasta suge­rează că cea mai mare economie europeană s-a contractat probabil la sfârşitul anului trecut, potrivit Bloomberg Economics, iar ieşirea la liman în acest an a devenit şi mai dificilă în contextul impactului epidemiei de coronavirus.

Germania resimte din plin efectele tensiunilor co­merciale, Brexitului şi dificultăţilor cu care se confruntă industria sa auto, iar ultimele date vor eroda optimismul recent că ţara se va putea redresa în curând. Ultimele sondaje indicaseră o încredere în creştere cu privire la perspectivele de viitor, însă datele recente continuă să se situeze sub aşteptările economiştilor.

Datele privind PIB-ul german vor fi publicate în această săptămână, iar un declin ar putea relansa apelurile pentru stimulente fiscale. Guvernul german, care înregistrează de ani întregi un excedent bugetar, insistă că majorează cheltuielile, dar că nu există o criză care să necesite un pachet special.

„Ultimele date sporesc riscul ca cifrele privind PIB să readucă în actualitate cuvântul cu R pentru economia germană“, arată Carsten Brzeski, economist la ING.

Veşti proaste au venit şi din alte ţări europene. Franţa a raportat o scădere cu 2,8% a producţiei industriale în decembrie, iar Spania a suferit un declin de 1,4%. Ambele date sunt cu mult mai slabe decât anticipaseră economiştii. Olanda a consemnat la rândul său o scădere cu 1,7% a sectorului manufacturier, cea mai puternică din 2018.

Germania poate pune parţial performanţa slabă pe seama sectorului construcţiilor. Ministerul german al economiei a indicat semne de întărire a optimismului care ar putea duce la îmbunătăţirea producţiei industriale în lunile următoare.

Cât priveşte Japonia, economia acesteia este pe cale să se contracte în termeni anuali în 2020, avertizează unii analişti care iau în calcul impactul epidemiei de coronavirus şi ultimele date dezamăgitoare.

Se aşteaptă ca virusul să se numere printre factorii care vor împinge economia în jos pentru al doilea trimestru la începutul acestui an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO