Bănci și Asigurări

FT: cele mai avansate economii ale lumii nu au reuşit să profite de cei 20 de ani de credit ieftin pentru a investi în viitorul lor. Rezultatele se văd acum

FT: cele mai avansate economii ale lumii nu au reuşit...

Autor: Catalina Apostoiu

20.07.2022, 22:32 252

Decenii la rând, cele mai avansate economii ale lumii nu şi-au clădit viitorul, ci au persistat într-o secetă de investiţii, iar acest lucru este cu atât mai scandalos cu cât nu este recunoscut, scrie Martin Sandbu, editorialist la Financial Times.

În perioada 1970-1989, procentul din PIB dedicat investiţiilor de către şase dintre cele mai mari şapte eco­nomii ale lumii a fost cuprins în medie între 22,6% în cazul SUA şi 24,8% în cel al Germaniei. Cea de-a şaptea, Japonia, a alocat un procent de 35%.

Din rândul ţărilor G7, numai Canada şi-a susţinut nivelul de in­vestiţii, în timp ce celelalte au reuşit să-şi atingă nivelurile de investiţii din perioada 1970-1989 în doar patru cazuri: SUA în anii de boom 2000 şi 2005-06 şi Franţa în 2021.

Totuşi, aceşti 20 de ani au re­pre­zentat era celor mai reduse costuri de finanţare din istorie, mai întâi datorită exuberanţei pieţelor şi mai apoi poli­ticii monetare ultrarelaxate a băncilor centrale. Cu ce ne-am ales din toată această perioadă de credit ieftin? Cu două decenii pierdute pentru inves­tiţii, este de părere Martin Sandbu.

Franţa şi SUA au investit aproape 2% din PIB mai puţin în acest secol decât în anii ’70 şi ’80; Germania şi Italia cu aproximativ 4,5% mai puţin, iar UK şi Japonia cu 6 şi respectiv 10% mai puţin. Acestea sunt procente enorme. G7 reprezintă aproximativ 45.000 miliarde dolari în PIB anual. Refa­ce­rea rapoartelor de investiţii ale aces­tor economii ar pu­tea acoperi aproa­pe jumătate din de­ficitul global până la cele 4.000 mili­arde de dolari pe care Agenţia Inter­na­ţională pentru Ener­gie le consideră necesare ca investiţii anuale în teh­nologii curate dacă vrem să ajungem la net zero până în 2050.

Acestea sunt cifre privind investiţiile totale, însă acelaşi lucru este valabil pentru sectorul public în sine.

Unii vor fi tentaţi de argumente care ne liniştesc, arătând că nu sunt motive de îngrijorare, însă astfel de argumente, chiar dacă sunt adevărate factual, nu au niciun folos. Oricine analizează îndeaproape starea infrastructurii fizice a majorităţii ţărilor occidentale realizează că aceasta nu este adecvată, nu atunci când obiectivul include decarbonizarea industriilor şi sistemelor energetice şi de transport, notează editorialistul Financial Times.

De ce am trăit atât de multă vreme pe seama investiţiilor trecute şi nu am reuşit să realizăm suficiente investiţii noi? Cauzele mai probabile sunt lipsa cererii şi forţa ieftină de muncă. Ceva similar s-a întâmplat probabil cu energia ieftină din Europa. Aceasta a diminuat probabil urgenţa investiţiilor în producţia de energie regenerabilă şi în proiecte de gaze naturale sigure din punct de vedere geopolitic. Preţurile petrolului au fost de asemenea scăzute în mare parte a deceniului.

Însă în spatele acestor factori economici, eşecul de a face investiţii este unul profund politic, în opinia lui Martin Sandbu. Creşterea raportului investiţii/PIB înseamnă că o proporţie mai mică din PIB rămâne pentru consum. Chiar dacă această creştere pregăteşte un viitor mai bun, existenţa prezentă poate fi percepută drept mai precară, iar o generaţie întreagă de politicieni din lumea bogată s-au temut de acest lucru.

Ţările europene au ajuns să regrete modul în care au folosit dividendul păcii din 1989 pentru a-şi reduce cheltuielile pe apărare. Acelaşi moment a determinat vestul ca întreg să uite ideea sacrificiului pe termen scurt pentru un viitor mai prosper. Însă acest lucru nu este inevitabil, după cum indică excepţiile, ca cea a Canadei, şi investiţiile susţinute ale ţărilor nordice. Electoratele şi guvernele occidentale au dat uităţii virtutea gratificării amânate. Acestea trebuie să o reînveţe, şi asta rapid, scrie editorialistul Financial Times.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO