Bănci și Asigurări

Furtuna de pe pieţele europene pune leul sub presiune

Autor: Liviu Chiru

12.07.2011, 00:00 256

Francul elveţian a atins ieri un nou maxim istoric în faţaleului, iar euro a urcat cu mai bine de jumătate de punctprocentual la cursul oficial, până la 4,22 lei, după ce dealerii dela Bucureşti s-au repliat în faţa furtunii care zdruncină pieţelefinanciare europene. Investitorii se tem acum că şi Italia ar puteasă ajungă în situaţia Greciei, ceea ce a trimis la pământ burseleeuropene şi obligaţiunile statelor de la periferia zonei euro.

BNR a calculat ieri un curs de 4,2272 lei pentru un euro, cu2,35 bani sau 0,56% peste nivelul precedent. Dolarul a câştigat4,11 bani sau 1,39%, până la 2,9921 lei. Francul elveţian a avutînsă cea mai puternică ascensiune: a urcat cu 9,5 bani la cursuloficial, până la 3,5742 lei. BNR calculează indirect cursulfrancului elveţian, în funcţie de cotaţiile euro/franc de pepieţele internaţionale, respectiv euro/leu de pe piaţa de laBucureşti.

Francul a atins ieri un vârf istoric şi în faţa euro, la 1,17franci pentru euro. Pe piaţa valutară de la Bucureşti euro a urcatieri până aproape 4,2350 lei, după ce în şedinţa de tranzacţionarede vineri cotaţiile coborâseră spre 4,19 lei. "Cotaţiile au urcatdin cauza situaţiei din Italia, însă volumele tranzacţionate aufost mici", a comentat un dealer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO