Bănci și Asigurări

Fuziunea EximBank cu Banca Românească va fi gata la finalul lui 2022, după doi ani în care operaţiunea a stat în aprobare la Finanţe: După preluare, activele EximBank cresc cu 50%, iar banca ar putea urca pe locul opt în piaţă, fiind posibil să depăşească Alpha Bank şi OTP Bank

Fuziunea EximBank cu Banca Românească va fi gata la...

Autor: Claudia Medrega

04.05.2022, 00:07 2835

Activele EximBank după fuziune cresc cu 50%, la 22 mld. lei, creditele cu 68%, la 12,6 mld. lei şi depozitele se dublează, la 13,6 mld. lei

Fuziunea dintre EximBank, o bancă deţinută de statul român prin Ministerul Finanţelor, şi Banca Românească îşi va produce efectele din punct de vedere juridic, contabil şi fiscal începând cu 31 decembrie 2022, iar de la data efectivă a fuziunii Banca Românească „va înceta să existe, fuziunea având ca efect dizolvarea fără lichidare a societăţii absorbite şi transferul universal al întregului ei patrimoniu către EximBank“, potrivit proiectului de fuziune prin absorbţie dintre cele două bănci analizat de ZF.

Noua bancă rezultată în urma fuziunii dintre EximBank şi Banca Românească va avea active de 22 mld. lei, mai mari cu 50%, banca urmând să urce în topul băncilor care activează pe piaţa românească. EximBank ocupa la finalul anului 2020 locul 10 în topul după active, cu o cotă de piaţă de 2,3%, iar având în vedere noul nivel majorat al activelor, banca ar putea urca pe locul 8, fiind posibil să depăşească Alpha Bank şi OTP Bank.

Soldul creditelor nete ale băncii rezultate din fuziunea prin absorbţie ar urma să avanseze cu 68%, la peste 12,6 mld. lei, iar volumul depozitelor de la clienţi se va dubla, la 13,6 mld. lei.

Achiziţia Băncii Româneşti este o premieră în istoria bancară din România, fiind prima dată când o bancă de stat cumpără o bancă privată cu capital străin, după ce anterior statul a vândut băncile mari deţinute. Totodată, EximBank, o instituţie de credit specializată pe zona corporate, va activa pentru prima oară pe segmentul de retail banking din România, devenind astfel o bancă universală.

„Scopul achiziţionării Băncii Româneşti a fost atât consolidarea participaţiei statului în sectorul bancar, cât şi conservarea/îmbunătăţirea poziţiei financiare a grupului Exim, prin diversificarea modelului de afaceri, cu adăugarea clientele de tip retail şi formarea unei mase critice de clienţi care să permită consolidarea bazei de atragere de resurse financiare şi alocarea eficientă a capitalurilor, ca urmare a sinergiilor şi a economiilor de scală rezultate”, se mai arată în proiectul de fuziune.

Această consolidare reprezintă o primă etapă din proiectul EximBank de construire a unei bănci româneşti puternice ìce va concura de la egal la egal cu jucătorii de top ai pieţei bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO