Bănci și Asigurări

Garanti Bank: Colaborarea cu GE Money va continua

Garanti Bank: Colaborarea cu GE Money va continua
09.03.2010, 23:06 384

Sucursala locala a Garanti Bank va continua colaborarea pe planlocal cu subsidiarele GE Money, desi giganul american GeneralElectric si-a anuntat recent intentia de a iesi din actionariatulgrupului turc.

"In Romania nu se schimba nimic, vom merge in continuare mana inmana cu GE Money. Planurile de viitor pentru Romania ramanneschimbate", a declarat pentru ZF Murat Atay, directorul generalal Garanti Bank Romania.

Turcii sunt in plin proces de autorizare la BNR, pentru a obtineo licenta bancara locala, in conditiile in care acum functioneazain regim de sucursala. Noua institutie se va numi GE Garanti Bank,iar potrivit planurilor initiale ar trebui sa imbine operatiunilesucursalei locale a Garanti cu cele ale celor trei institutiifinanciare nebancare detinute de GE Money. Procesul de autorizarela BNR a inceput in urma cu circa un an, finalizarea fiindasteptata in lunile urmatoare.

Atay spune ca Garanti si-a revizuit planul de crestere pentruanul acesta, vizand o dezvoltare mai agresiva. Astfel, reteauateritoriala urmeaza sa fie extinsa cu 50 de unitati in urmatoriidoi ani, ceea ce reprezinta practic o dublare. "Ne-am ajustatstrategia pentru ca am avut un rezultat foarte bun anul trecut.Este un moment sa investesti", spune el.

Banca a incheiat 2009 cu o pierdere neta, insa mult mai micadecat se anticipa initial, astfel ca ramane suficient loc pentruinvestitii. Atay afirma ca in continuare se mentine planul detrecere pe profit in 2011. Soldul creditelor ar trebui sa creascacu 40% anul acesta, pana la 750 de milioane de euro. Bratul deinvestitii financiare al gigantului american General Electric aintrat in 2005 in actionariatul Garanti Bank, fiind in prezent aldoilea mare actionar al bancii, cu 20,8% din titluri. Holdingulturc Dogus detine un pachet de 30% din actiunile Garanti, iar unpachet reprezentand 49% din titluri este listat la bursa dinIstanbul.

Credit Europe scade cu 6% pe active

Credit Europe, filiala locala a grupului controlat demiliardarul turc Husnu Ozyegin, a inregistrat anul trecut o scaderecu circa 6% a activelor, pana la 1,97 miliarde de euro, potrivitdatelor prezentate de Onur Sekizyarali, vicepresedinte al bancii pesegmentul corporate, la un seminar organizar de Asociatia Oamenilorde Afaceri Turci din Romania. Credit Europe si-a restructuratcosturile operationale anul trecut, reducand numarul de unitati dela 115 la 85, in timp ce numarul de salariati a scazut cu peste35%, pana la 1.300 de salariati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO