Bănci și Asigurări

Garanţiile „Prima casă“ alocate pentru ANL vor fi utilizate pentru toate tipurile de locuinţe

Garanţiile „Prima casă“ alocate pentru ANL vor fi...

Autor: Raluca Ghinea

01.09.2014, 00:04 1112

În anul 2013, Guvernul a alocat un plafon de 500 milioane lei pentru achiziţia locuinţelor construite de ANL prin programul Prima Casă, fondurile nefolosite anul trecut putând fi utilizate şi în cursul acestui an până la epuizare.

Din această sumă, au fost alocaţi până în prezent 314,5 milioane lei unui număr de 15 bănci, din care au fost acordate garanţii în intervalul septembrie 2013-iunie 2014 de aproape 8,8 milioane lei, reprezentând o rată de utilizare a plafonului alocat de 1,7%, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice.

Astfel, autorităţile estimează că până la finalul anului vor mai fi acordate garanţii de circa 5,2 milioane lei pentru achiziţiile ANL, utilizând acelaşi algoritm de calcul, ceea ce înseamnă că se vor utiliza în total 14 milioane lei din cele 500 milioane lei.

Având în vedere că plafonul general aprobat în 2014 pentru garanţiile Prima Casă (cu excepţia locuinţelor ANL), de 1,2 miliarde lei, a fost epuizat la începutul lunii iulie, iar băncile au cerut suplimentarea plafoanelor, Guvernul vrea să realoce sumele neutilizate pentru achiziţiile de locuinţe ANL către bănci pentru a le folosi ca garanţii generale în cadrul programului, inclusiv pentru imobilele ANL, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.

"În aceste condiţii, având în vedere necesitatea gestionării în condiţii de maximă eficienţă a limitelor de îndatorare stabilite de Ministerul Finanţelor Publice, se propune realocarea plafonului destinat achiziţionării de locuinţe construite prin ANL, rămas nealocat şi/sau neutilizat la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, ca plafon general de garantare în cadrul programului Prima Casă, ceea ce va permite acordarea de garanţii, în continuare, pentru toate tipurile de locuinţe prevăzute în legislaţie Programului", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Prin programul Prima Casă, care se derulează din a doua jumătate a anului 2009, au fost acordate 117.716 garanţii, din care 30% sunt destinate achiziţiei de imobile construite între anii 2008-2013. Valoarea medie a finaţărilor accesate în cadrul programului este de 38.296 de euro.

Din totalul garanţiilor acordate, au fost executate 239 de garanţii, reprezentând o rată de default de 0,2%.

Credite pe Programul Prima Casă, cu garanţii acordate de FNGCIMM, pot fi accesate de la BCR, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Românească, Alpha Bank, Banca Millennium, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi Romania, ING Bank, Marfin Bank.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO