Bănci și Asigurări

Gemini: Vom vinde credite si romanilor din Spania

26.10.2007, 21:47 47

Gemini Capital Consult, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata brokerilor de credite, vrea sa intermedieze credite si pentru romanii care muncesc in Spania sau Italia, compania avand in proiect deschiderea de birouri in statele cu comunitati numeroase de romani.
"Anul viitor intentionam sa ne extindem in statele unde se afla comunitati mari de romani. Un proiect avansat este biroul din Spania, unde vom investi in prima faza intre 50.000 si 100.000 de euro. Vor urma Italia, Irlanda sau Canada," spune Anca Bidian, directorul executiv al companiei Gemini Capital Consult.
Compania a fost preluata de fondul suedez de investitii Oresa Ventures in luna iunie, in cadrul unei tranzactii de 3 milioane de euro.
Compania a intermediat credite de 230 de milioane de euro din 2004 pana in prezent, un factor important de crestere fiind trecerea de la agent exclusiv al unei singure banci, forma sub care a functionat pana in ianuarie 2007, la broker de credite pentru mai multe institutii.
De la inceputul lui 2007, Gemini Capital Consult a intermediat credite de consum si ipotecare in valoare de 120 de milioane de euro, dublu fata de intregul an 2006. Pentru ultimele doua luni ale anului, compania estimeaza ca va mai intermedia imprumuturi de 40 de milioane de euro, ducand astfel volumul estimat pentru anul in curs la 160 de milioane de euro. Numarul de clienti care au obtinut credite prin intermediul Gemini Capital Consult pana in prezent a atins 50.000.
Compania opereaza de o retea nationala formata din aproximativ 100 de consultanti financiari cu unitati in sase orase, avand incheiate parteneriate cu zece institutii financiare.
Piata autohtona a brokerilor de credite (care activeaza complementar cu retelele bancare) se afla in stadiul incipient de dezvoltare, sub 5% din volumul total al creditelor bancare fiind intermediat de brokeri.
Spre deosebire de pietele mature, precum Olanda unde aproximativ 70% din credite sunt intermediate de brokeri sau Statele Unite ale Americii si Canada, unde ponderea ajunge pana la 80-90%, industria locala a brokerilor de credite va intermedia 15-20% din imprumuturile bancare in urmatorii patru-cinci ani, in opinia lui Bidian.
"O mai buna reglementare legislativa a industriei alaturi de intrarea de jucatori externi va sprijini dezvoltarea pietei locale a brokerilor de credite," spune directorul executiv.
Numarul de jucatori din piata de brokeraj bancar este de ordinul sutelor, insa nu exista o statistica oficiala privind numarul acestora sau volumul de credite intermediate. Una dintre problemele industriei este lipsa unei autoritati care sa reglementeze si supravegheze piata, in prezent companiile de brokeraj bancar intrand sub jurisdictia legislatiei generale a societatilor comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO