Bănci și Asigurări

Generali, Ardaf si RAI ar putea fuziona in acest an

Generali, Ardaf si RAI ar putea fuziona in acest an

Noul grup de companii, unit intr-o singura entitate juridica sau nu, va urca pe locul patru in piata asigurarilor

30.04.2007, 15:54 25

Grupul italian Generali isi va unifica operatiunile in Europa Centrala si de Est cu grupul ceh PPF, determinand o posibila fuziune a Generali, Ardaf si Roumanie Assurance International- RAI pe piata locala.
Cu prime brute subscrise de circa 148 mil. euro in 2006, noua companie sau grup de companii ocupa locul patru in topul asiguratorilor din Romania si ar putea ataca primele trei pozitii, ocupate in prezent de Allianz-Tiriac, Asirom si Omniasig.
"Noua societate mixta va uni toate companiile de asigurare din Europa Centrala si de Est a Generali si a grupului PPF, garantand o pozitie puternica in urmatoarele 12 tari: Rep. Ceha, Slovacia, Polonia, Ungaria, Romania, Bulgaria, Ucraina, Rusia, Serbia, Slovenia, Croatia si Kazahstan", au declarat oficialii grupului Generali intr-un comunicat. Reprezentantii Ardaf, RAI si Generali Romania nu au putut fi contactati cu detalii legate de o posibila fuziune pana la inchiderea editiei.
In urma acestui acord, Generali va plati 1,1 miliarde de euro catre PPF pentru a detine controlul asupra participatiei majoritare la noua companie de asigurare. Aceasta va detine atat activele Generali in regiune, cat si cele alte PPF, printre care se numara Ceska Pojistovna, cel mai mare asigurator ceh.
"Prin aceasta fuziune devenim principalul operator din Europa Central Orientala, cu peste 9 milioane de clienti. Intentionam sa profitam de aceasta noua pozitie pentru a accelera cresterea noastra rapida in regiune", a declarat Sergio Balbinot, administratorul delegat al grupului Generali.
Valoarea activelor Generali implicate in tranzactie se ridica la 1,5 miliarde de euro, in timp ce Ceska Pojistovna a fost evaluata la 3,6 miliarde de euro. Tranzactia ar putea fi incheiata in a doua jumatate a acestui an si va spori profitul net al Generali cu 2,2% pana in 2008. La nivel local, Generali a inregistrat anul trecut o crestere de 129% a primelor brute subscrise pana la 296 milioane lei (84 mil. euro), insotita de o pierdere de 6,9 milioane de euro determinata de gradul ridicat de daunalitate al politelor auto.
Cehii de la PPF au intrat pe piata romaneasca a asigurarilor anul trecut prin achizitia RAI de la familia lui Daniel Tudor printr-o tranzactie in valoare de 10 mil. euro. La inceputul acestui an, PPF a devenit actionarul majoritar al Ardaf dupa ce a preluat 70% din actiuni prin Sabile Limited, companie inregistrata in Cipru. Ardaf si RAI au inregistrat anul trecut venituri din prime de 54 mil. euro, respectiv 10 mil. euro.
Posibila fuziune a celor trei asiguratori locali ar putea determina prezenta pe piata romaneasca a celui de-al doilea grup de asigurari din Romania, dupa Vienna Insurance Group format din Omniasig, Omniasig Viata, Unita si Agras.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO