Bănci și Asigurări

Generali, unul dintre cei mai mari asigurători europeni, a alocat un buget de până la 4 mld. euro pentru achiziţii ca parte a unui plan agresiv de creştere

Generali, unul dintre cei mai mari asigurători europeni,...

Autor: Anelis Baciu

07.12.2018, 17:00 677

Generali, cel mai mare asigurător din Italia, a alocat un buget de până la 4 miliarde de euro pentru achiziţii, ca parte a unui plan agresiv de a creşte mai repede decât principalii săi competitori, scrie Financial Times.

Philippe Donnet, executivul francez care conduce din 2016 Generali, a promis că va aduce o creştere cuprinsă între 6 şi 8% a veniturilor asigurătorului în următorii trei ani. Această ţintă este semnificativ peste nivelul de creştere de 4% înregistrat de Ge­nerali în ultimii ani.

„Vom lua în considerare achiziţia oricărei companii de asigurări care ne-ar putea ajuta să ne consolidăm poziţia pe pieţele europene şi a oricărei companii care ne-ar putea oferi o poziţie de top trei pe o piaţă nouă“, a spus Donnet pentru FT.

Asigurătorul ar putea, de asemenea, să îşi extindă divizia de asset management, seg­ment de piaţă unde îşi propune să devină un „multibutic“. În acest an Generali a cum­părat o participaţie majoritară la com­pania fran­ceză de administrare a activelor Sycomore Asset Management, specializată în investiţii sociale şi de mediu.

Cu toate acestea, cu o referire subtilă la competitorul său Axa, Donnet a spus că „nu este nevoie să ieşim din expertiza noastră corporate sau pe zona de reasigurare pentru a găsi noi oportunităţi de creştere“. În acest an AXA a plătit 15 miliarde de dolari pentru XL Group, o companie specializată în asi­gurări şi reasigurări, tranzacţie care a deter­minat o scădere de 10% a acţiunilor AXA.

Europa, de unde Generali îşi ia cea mai mare parte a profitului, va fi o zonă impor­tantă pentru creşterea ţintită de Donnet.

„Cei care spun că pieţele europene sunt pe deplin mature greşesc. Europa este o parte bogată a lumii care îmbătrâneşte. Persoa­nele în vârstă şi oamenii bogaţi repre­zintă o bună oportunitate de afaceri pentru noi“, a declarat Donnet, care a subliniat oportunităţile din Europa Centrală şi de Est.

În România Generali nu are o prezenţă foarte puternică, situându-se abia pe locul opt în topul celor mai mari asigurători locali cu o cotă de piaţă de sub 6% după primele şase luni ale acestui an.

Primele brute subscrise de Generali anul anul trecut au însumat circa 613 milioane de lei (circa 130 mil. euro). Spre comparaţie, primele brute subscrise de grupul Generali anul trecut au însumat circa 69 miliarde de euro. Generali are o capitalizare de circa 23 miliarde de euro pe bursa din Milano.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO