Bănci și Asigurări

Georgios Athanasopoulos, CEO, Vista Bank România: Planul nostru pentru următorii 4 ani este să ajungem în primele 10 bănci. Avem resursele, avem know-how pentru a creşte banca în mod organic

ZF Bankers 2022

Georgios Athanasopoulos, CEO, Vista Bank România: Planul...

Autor: Mara Rolea

12.07.2022, 13:54 347

În următorii patru ani, Vista Bank plănuieşte să ajungă printre primele 10 bănci la nivelul sistemului bancar, cu active totale de peste 1,5 mld. euro, depozite în jurul a 1,4 mld. euro, iar împtrumuturile aproape de 100 mil. euro,  a spus  Georgios Athanasopoulos, CEO al Vista Bank România, în cadrul Conferinţei ZF Bankers Summit 2022.

"Trebuie să obţinem o cifră considerabilă pentru a genera o rentabilitate a capitalului propriu acceptabilă pentru acţionarii noştri şi pentru a satisface nevoile clienţilor, deoarece nu există un motiv real de  a exista dacă nu îndeplinim aceste două cerinţe. Suntem o bancă universală, dar obiectivul principal este să fim o bancă corporatistă de mijloc. În partea de retail vrem să deservim şi linii cu resurse financiare puternice, nu ne dorim o clientelă în masă. Şi un alt segment pe care îl adăugăm prin Credit Agricole, ceva ce ne-am fi dorit să facem în trecut, dar nu am reuşit, este agribusiness. Acordăm o atenţie semnificativă către agricultură, considerăm că România are un avantaj semnificativ mai ales cu situaţia de acum cu conflictul din Ucraina.”


Ce a mai spus Georgios Athanasopoulos la ZF Bankers:

-„Este parte din strategia noastră să achiziţionăm mai multe bănci. Una dintre încercările reuşite a fost achiziţia Credit Agricole.”

-„Fiecare potenţială achiziţie pe care o luăm în considerare ar trebui să respecte două elemente: să fie adecvat pentru strategia noastră şi să fie potrivit din punct de vedere economic.”

-„Performanta noastră financiară în primele 6 luni: contul de management este destul de ok, profitul nostru este dublu faţă de aceeaşi perioada a anului trecut.”

-„În 2021, randamentul capitalului propriu din România a fost puţin peste 12%. În UE a fost sub 10%, marile bănci europene se luptă să obţină randamente acceptabile, aşa că aceasta este o dovadă clară că piaţa are mult potenţial.”

-„ Sistemul bancar din Romania este foarte solid aşa că poate absorbi orice risc care ar putea veni însă pentru următoarele şase luni băncile sunt deja prudente pentru a vedea cum se vor mişca lucrurile. Nu văd ca lucrurile să meargă mai rău şi nu cred că România va intra în recesiune decât dacă ceva de mare anvergură o va afecta.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO