Bănci și Asigurări

Germania are în faţă cea mai profundă criză din ultimele decenii. Măsurile prezentate marchează o nouă eră în politica fiscală a ţării

Peter Altmaier

Peter Altmaier

Autor: Catalina Apostoiu

24.03.2020, 19:00 371

Criza economică şi socială din Germania se adânceşte, guvernul ţării estimând că pandemia de coronavirus va duce la cea mai puternică scădere a PIB-ului din ultimul peste un deceniu, scrie Bloomberg.

Ministerul german de finanţe estimează că economia se va contracta cu cel puţin 5% în acest an, comparativ cu proiecţia actuală de creştere de 1,1%. Declinul ar fi cel mai dramatic de la criza financiară.

Criza generată de pandemie ar putea costa economia germană între 255 miliarde şi 729 miliarde de euro în acest an, a anunţat institutul economic Ifo, potrivit Reuters. „Costurile vor depăşi probabil orice impact cunoscut al crizelor eco­nomice şi dezastrelor naturale înregistrate de Germania în ultimele decenii“, a avertizat preşedintele Ifo, Clemens Fuest.

Guvernul german a prezentat un nou set de măsuri de urgenţă pentru salvarea economiei de impactul brutal al pandemiei de coronavirus, relatează Financial Times. Acesta va cheltui în plus 122,5 miliarde de euro în acest an şi va împrumta în plus 150 miliarde de euro în total.

Berlinul va crea de asemenea un fond de bailout de 500 miliarde de euro care va prelua participaţii în cadrul companiilor afectate, măsură ce va echivala cu o intervenţie radicală a statului în economie. Miniştrii vor căuta suspendarrea limitei actuale privind îndatorarea statului, aşa-numita „debt brake“.

Deja, unii se declară alarmaţi că noua politică se depărtează dramatic de strategia economică tradiţională germană. Popularul ziar Bild Zeitung l-a numit pe ministrul german al finanţelor, Olaf Scholz, „regele datoriilor“ şi l-a acuzat că clădeşte „un munte de datorii de proporţii istorice“.

Scholz a replicat însă că măsurile adoptate sunt necesare pentru a face faţă crize şi a arătat că guvernul poate lua acum astfel de măsuri de amploare graţie politicilor prudente din trecut.

Măsurile ieşite din tipar reflectă îngrijorările în creştere ale guvernului german privitoare la impactul economic al pandemiei, în condiţiile în care unele dintre cele mai mari companii ale ţării se închid, iar distanţarea socială împinge mii de companii în pragul falimentului.

O altă măsură anunţată de guvernul german priveşte blocarea preluărilor companiilor locale de către companii străine, potrivit Reuters. Germania îşi va proteja firmele locale de preluări străine, au anunţat oficialii după ce valorizările companiilor din cea mai mare economie europeană au fost puternic erodate de pandemie.

„Vom evita vânzarea concernurilor economice şi industriale germane. Nu poate exista niciun fel de tabu“, a declarat ministrul german al economiei Peter Altmaier.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO