Bănci și Asigurări

Germania, Japonia, Singapore, Hong Kong: epidemia de coronavirus izbucnită în China provoacă o epidemie de avertismente de recesiune

Stradă din Busan, Coreea de Sud, golită de frica de epidemia de coronavirus din China.

Stradă din Busan, Coreea de Sud, golită de frica de epidemia de coronavirus din China.

Autor: Bogdan Cojocaru

17.02.2020, 21:55 2443

♦ Cu economia chineză sufocată de epidemia de coronavirus, teama de recesiune se răspândeşte în Asia, unde PIB-ul Japoniei s-a prăbuşit cu peste 6% în ultimul trimestru al anului trecut, şi încolţeşte în Europa.

Oraşe în carantină, uzine închise, transport blocat, consum în declin. Din cauza epidemiei de coronavirus Covid-19, economia Chinei, care reprezintă 16% din economia lumii, se blochează, iar acest lucru va provoca o reducere a activităţii în Franţa şi în restul Europei, apreciază analiştii băncii franceze Natixis.

Banca cantrală a Germaniei a avertizat recent că şi exportatorii ţării vor fi afectaţi de turbulenţele provocate de epidemia care a izbucnit în China şi acum se răpândeşte în alte ţări. Germania participă cu o treime la economia europeană. Şocul chinez loveşte Europa când economiile sunt deja slăbite: PIB-ul german a înregistrat creştere minimă în ultimul trimestru al anului trecut (rotunjită, creşterea a fost zero), în timp ce Franţa şi Italia şi-au văzut economiile scăzând, notează BBC.

Şi în Asia perspectivele de creştere sunt întunecate de epidemia de coronavirus, iar analiştii avertizează că o recesiune a economiei japoneze, a treia ca mărime din lume după cea americană şi chineză, pare iminentă. Semnale de alarmă asemănătoare vin şi din Singapore şi Hong Kong.

În SUA, un studiu recent al MIT a găsit şanse de 70% ca prima economie mondială să intre în recesiune în următoarele şase luni. Însă acolo efectele epidemiei chineze par limitate.

Ieri, banca centrală a Germaniei, Bundesbank, a descris o imagine sumbră pentru starea economiei, spunând că nu a găsit semne care să indice că avansul economic îşi va reveni în acest trimestru. O încetinire semnificativă a cheltuielilor, o reducere de amploare a investiţiilor în echipamente  şi turbulenţele din comerţul internaţional au împiedicat economia germană să crească în ultimul trimestru al anului trecut. Acum, virusul mortal din China, descris de Bundesbank ca fiind „un pericol ciclic“, a devenit un risc în plus pentru exportatorii germani, arată banca centrală.

„China este o piaţă uriaşă pentru companiile germane. În afara Uniunii Europene, aceasta este a doua ca importanţă după SUA, cu vânzări de aproape 100 de miliarde de euro pe an. O scădere temporară a cererii acolo poate reduce activitatea de export germană“, se arată în analiza Bundesbank. „Mai mult, unele lanţuri valorice globale ar putea fi blocate de măsurile de siguranţă implementate.“

Săptămâna trecută, ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire a estimat că epidemia de coronavirus Covid-19 va avea un impact negativ de un punct de creştere asupra avansului economiei chineze şi de 0,1 puncte de creştere asupra economiei franceze. Aceasta dacă punctul de maxim este aproape. Dar dacă epidemia persistă, „impactul va fi mai important“, a explicat Le Maire, citat de Le Figaro.

În Asia, economia Japoniei, lovită de o creştere a taxelor şi de efectele taifunului Hagibis din toamna trecută, a scăzut în ultimul trimestru al anului trecut cu 1,6% în ritm trimestrial şi cu 6,3% în raport cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Declinul faţă de trimestrul trei este cel mai mare de după 2014. Astfel, economia niponă a ajuns pe marginea recesiunii, iar coronavirusul riscă să o împingă în gol, spulberând speranţele pentru o revenire a creşterii în acest trimestru, scrie CNN. „Recesiunea pare inevitabilă“, spune Robert Carnell, economist-şef la ING. Plonjonul în abis vine cu toate că guvernul de la Tokio a anunţat în decembrie un program de stimulare a creşterii masiv, de 120 de miliarde de dolari. Efectele revigorante ale acestuia vor fi întârziate de epidemia chineză. Japonia este cea mai vizitată ţară din lume de către turiştii din China. Producătorii auto niponi au fost forţaţi să-şi închidă fabricile chineze ca măsură de limitare a răspândirii corona­virusului. Tot în Asia, guvernul Thailandei a anunţat o încetinire a creşterii economice în trimestrul trecut, o problemă despre care analiştii de la Capital Economics spun că va fi exacerbată de prăbuşirea turismului din regiune şi de blocajele producţiei industriale cauzate de epidemia de coronavirus.

În Singapore, guvernul a atras atenţia asupra venirii unei recesiuni reducându-şi proiecţiile de creştere economică şi cele pentru exporturi pentru anul acesta deoarece se aşteaptă ca epidemia din China să lovească economia, informează Reuters. Premierul oraşului-stat Gabriel Lim a spus că impactul, care va fi semnificativ în următoarele două trimestre, va fi simţit mai ales în industria manufacturieră, în comerţ, turism, transport, retail şi servicii alimentare. Singapore are cel mai mare număr de oameni infectaţi cu coronavirus din afara Chinei.

„Suntem conştienţi că există riscul unei recesiuni tehnice“, a precizat Lee.

Hong Kongul a înregistrat în 2019 prima recesiune anuală din ultimul deceniu. Economia s-a contractat cu 1,2%, arată estimările oficiale, în condiţiile în care turbulenţele din comerţul mondial şi luni de proteste antiguvernamentale au blocat activitatea din industrie, servicii şi turism a oraşului. Rata de ocupare a hotelurilor s-a prăbuşit. Restaurantele se chinuie să atragă clienţi. Conferinţe şi petreceri au fost anulate. În trimestrul patru, declinul PIB-ului a fost de aproape 3% în ritm anualizat. Contracţia ecomomică din întregul an 2019 a fost de -1,2%. Coronavirusul poate fi „cuiul în coşciugul economiei Hong Kongului“, apreciază Alicia Garcia Herrero, analist la Natixis. Epidemia poate afecta până şi sectorul financiar. Secretarul financiar Paul Chan a avertizat că oraşul are în faţă un val de şocuri ca un tsunami.

În faţa acestor provocări create de epidemia de coronavirus, Fondul Monetar Internaţional a avertizat că s-ar putea ajunge într-acolo încât să fie nevoie de un efort coordonat global pentru sprijinirea economiei lumii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO