Bănci și Asigurări

Germania scoate bazooka în lupta contra crizei: vom furniza cash nelimitat tuturor companiilor afectate de criza coronavirusului, a anunţat ministrul de Finanţe Olaf Scholz

Germania scoate bazooka în lupta contra crizei: vom...

Autor: Alexandra Cepăreanu

13.03.2020, 18:00 97709

Germania a anunţat că va furniza cash nelimitat companiilor atinse de criza determinată de noua gripă chinezească, într-o măsură de urgenţă pe care ministrul de Finanţe Olaf Scholz a descris-o ca fiind o „bazooka”, pentru a stăvili criza în cea mai mare economie din zona euro, relatează Financial Times.

Mişcarea reprezintă o schimbare abruptă a modului în care Guvernul german a tratat economia în ultimii ani, în care a prevalat ideologia bugetelor echilibrate, a deficitului bugetar zero. În toată această perioadă guvernul german a rezistat apelurilor organizaţiilor internaţionale ca FMI, să treacă la cheltuieli mai mari pentru a impulsiona creşterea economică.

Anunţul reflectă de asemenea, magnitudinea crizei cu care trebuie să o confrunte o economie orientată spre export ca cea a Germaniei, care este foarte dependentă de lanţurile globale de valoare şi de fluxurile comerciale internaţionale.

Pachetul de măsuri anunţat vineri prevede o expansiune masivă a creditelor furnizate de entităţi publice precum KfW, Banca de Dezvoltare a statului.

Companiile vor putea, de asemenea, să amâne plata taxelor şi impozitelor de miliarde de euro.

„Asta este bazooka şi vom face tot ceea ce este nevoie pentru a menţine businessul în viaţă („we will use it to do what whatever it takes”)”, a spus ministrul Finanţelor Olaf Scholz într-o conferinţă, în această după amiază la Berlin.

El a precizat că nu există nicio limită a împrumuturilor pe care KfW le poate da. Această sintagmă „to do whatever it takes” a fost folosită în mod special de către ministrul german al Finanţelor cu trimitere la declaraţia fostului preşedinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, care în toamna anului 2008 a liniştit pieţele printr-o formulă similară, dând încredere că businessul va merge mai departe.

În plus, această sintagmă nu a fost folosită de către preşedinta Băncii Centrale Europene Christine Lagarde, în conferinţa de ieri, şi mai mult, ea a spus că nu va fi o formulă „whatever it takes” numărul doi. Această poziţionare, a preşedintei BCE Christine a neliniştit foarte mult pieţele financiare care au scăzut crunt ieri. În acest moment, investitorii din toată lumea aşteaptă un angajament nelimitat al instituţiilor financiare şi al guvernelor pentru a ţine businessul pe picioare.  

Olaf Scholz a spus că Germania trece printr-o situaţie foarte gravă care a impactat deja activitatea companiilor. O scădere abruptă a călătoriilor a lovit sectorul de logistică, comerţul, turismul, hotelurile şi restaurantele, în timp ce producţia industrială locală este foarte afectată de ruperea lanţurilor de aprovizionare şi de o scădere a cererii internaţionale.  

Ministrul Olaf Scholz al Finanţelor şi ministrul german al Economiei Peter Altmaier au anunţat că aceste măsuri vor fi „un scut protector pentru companii şi angajaţi şi vor asigura că aceastea vor putea trece prin criză”.

Ei au mai spus că Germania este capabilă să ia acest tip de măsuri pentru că are finanţele „într-o stare foarte bună şi stabilă, fiind un exemplu pentru lumea întreagă”.

Germania are excedent bugetar din 2014 încoace, iar anul trecut acesta a ajung la 50 de miliarde de euro.

În acest moment, guvernul German are garanţii acordate pentru KfW de 460 de miliarde de euro, dar cei doi oficiali au anunţat că acestea vor putea fi majorate cu încă 100 de miliarde de euro.

De asemena, minstrul Finanţelor a mai spus că nu este exclus ca Guvernul german să treacă la noi împrumuturi, în condiţiile în care în ultimii ani a adoptat o politică „black zero” - adică fără niciun fel de noi îmrpumuturi. Mişcarea dramatică din Germania vine în condiţiile în care Comisia Europeană estimează efecte grave pentru evoluţia economiei în 2020 şi a cerut statelor membre să răspundă cât mai repede prin măsuri.

Impactul direct al crizei ar putea duce la o recesiune de 1% a GDP-ului a Uniunii Europene în 2020, cu o revenire în 2021, faţă de o creştere anterioară prognozată de 1,4%.

Pieţele financiare au primit cu satisfacţie anunţul, indicele DAX din Germania a terminat cu o scădere de sub 1%, în timp ce FTSE 100 a închis pe creştere de 0,8%. La ora transmiterii ştirii, Dow Jonson este în creştere cu 0,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO