Bănci și Asigurări

Germanii de la Eurohypo sunt gata sa finanteze proiecte imobiliare de 200 mil. euro din primul an

Germanii de la Eurohypo sunt gata sa finanteze proiecte imobiliare de 200 mil. euro din primul an
25.01.2007, 15:43 153

Eurohypo, prima banca venita pe piata romaneasca pentru a se axa exclusiv pe acordarea de finantari de dimensiuni mari in sectorul real-estate, si-a propus sa acorde credite de 200 de milioane de euro din primul an de activitate a biroului din Romania.
"Eurohypo prospecta piata de vreo 2-3 ani, dar de anul trecut am decis sa deschidem un birou aici si in noiembrie ne-am inregistrat reprezentanta. Acesta nu este primul contact cu piata romaneasca deoarece Eurohypo a realizat deja aici, direct din Germania, doua tranzactii in valoare de 40 de milioane de euro", a declarat pentru ZF Fulga Dinu, directorul Eurohypo pentru Romania si Bulgaria. Dinu, 30 de ani, are o experienta de patru ani si jumatate in finantarile pe real-estate. Inainte de a incepe sa lucreze pentru banca germana, din toamna lui 2006, ea a coordonat divizia corespunzatoare a HVB Bank Romania pe care a si infiintat-o in urma cu patru ani si jumatate.
"Acordam finantari cross-border direct din Germania exclusiv pe real-estate comercial, nu rezidential. In principiu, este vorba despre proiecte de dimensiuni mari precum cladiri de birouri, galerii comerciale si uneori hoteluri, cu valori de peste 15 milioane de euro", a explicat Dinu.
Eurohypo va aloca pietei romanesti credite de dezvoltare pentru perioada de constructie care, dupa finalizare, se transforma in credite de investitii pe termen lung cu o durata de rambursare de 15-20 de ani. "Sunt finantari exclusiv pentru proiecte imobiliare mari, nu de retail, deoarece aceasta este strategia Eurohypo la nivel international", a mai spus Dinu.
Strategia bancii germane atat in Romania, cat si in tari din Europa de Est este oferirea de finantari prin birouri de reprezentare, deoarece se plaseaza ca un finantator bancar pentru companii. "Ne orientam catre tranzactii si volume in valoare de 20-50 de milioane de euro, care, din nefericire, nu sunt foarte multe acum. Targetul nostru de finantari pentru primul an de intrare pe piata este undeva la 200 de milioane de euro", a afirmat Dinu. Tinta celor de la Eurohypo nu este numai Bucurestiul, ci si orasele mari din tara cu potential de dezvoltare pe real-estate precum Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Timisoara, Brasov.
Biroul Eurohypo din Romania va avea cel mult patru angajati in urmatoarele sase luni, banca fiind in discutii cu primii potentiali clienti. "Eu sper ca in primele trei luni o sa incheiem contracte de finantare de peste 100 de milioane de euro", a estimat reprezenta bancii germane.
Dinu considera ca un avantaj al celor de la Eurohypo este ca deja au avut un contact cu piata romaneasca si au putut sa-si formeze o imagine despre Romania din perspectiva finantarilor pe real-estate. "E greu sa finantezi ceva cand nu esti aici. Fac asta de patru ani si jumatate si este altceva sa ai pe cineva care cunoaste piata, fiecare tranzactie, ce valoare are, cine a facut-o", spune Fulga Dinu.
Ea crede ca principalul factor care i-a atras pe cei de la Eurohypo este faptul ca piata din Romania este relativ nedezvoltata si exista o cerere enorma de cladiri de birouri, centre comerciale si centre logistice. "Cred ca la noi va fi un boom in urmatorii trei patru ani, dar pana ajungem la nivelul din Polonia sau Ungaria mai dureaza. Dupa care piata se va stabiliza si apoi o va lua probabil in jos. Pot sa sustin insa ca proprietatiile de buna calitate atat ca locatie si ca structuri in sine nu vor avea nicio problema", a declarat coordonatoarea operatiunilor Eurohypo in Romania.
Dinu a specificat ca din biroul de la Bucuresti se vor face tranzactii si in Bulgaria, pentru care insa nu s-a stabilit niciun obiectiv de finantari deocamdata deoarece piata nu este foarte dezvoltata acolo. "Bulgaria se dezvolta foarte tare in special pe turism in statiunile lor montane si de pe coasta Marii Negre. Nu are potentialul Romaniei, dar are si ea un anume potential de crestere."
Eurohypo detine active de 240 de miliarde de euro, fiind al cincilea mare grup financiar privat de pe piata germana. Grupul Commerzbank detine 98% din actiunile Eurohypo, iar restul de 2% sunt listate la Bursa din Frankfurt.
Banca germana deruleaza operatiuni in Europa, SUA si Asia, iar deschiderea biroului din Bucuresti vine in contextul imbunatatirii prezentei pe pietele din Europa Centrala si de Est. Afacerile grupului la nivel international sunt impartite pe trei segmente: real-estate (care include finantari comerciale si structurate), finantari publice (inclusiv prin parteneriate public-privat) si Global Markets (care asigura operatiunile pe pietele monetare si de capital). Pe piata romaneasca a finantarilor pentru sectorul public activeaza din vara lui 2005 un alt jucator specializat - banca austriaca Dexia KommunalKredit, prezenta in Bucuresti prin intermediul unui birou de reprezentare, care a aranjat pana acum finantari de aproximativ 600 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO