Bănci și Asigurări

Gheţea, ARB: Nu vrem legea insolvenţei fără un studiu de impact

Radu Gheţea

Radu Gheţea

Autor: Liviu Popescu

02.02.2015, 00:00 95

Radu Gheţea, preşedinte al CEC şi al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), spune că o lege a insolvenţei persoanelor fizice trebuie adoptată doar după efectuarea unui studiu de impact din care să rezulte forma în care legea trebuie adoptată.  „La nivelul Asociaţiei Române a Băncilor considerăm că este nevoie de o astfel de lege, dar trebuie să avem grijă ca prin aceasta să nu se creeze un hazard moral, în sensul că unii dintre împrumutaţi să nu profite nejustificat de pe urma legii“, a spus pentru ZF Radu Gheţea. Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a confirmat că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut un studiu de impact privind legea insolvenţei personale. Un proiect de lege în acest sens se află în prezent în dezbatere în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor după ce a fost adoptată în mod tacit de Senat.

Adoptarea legii ar permite persoanelor fizice care nu-şi mai pot achita datoriile să ceară unei instanţe de judecată intrarea în insolvenţă, iar ulterior să-şi poată achita datoriile pe baza unui plan ori prin intermediul lichidării bunurilor deţinute în proprietate. În ultimii ani, au existat mai multe iniţiative legislative pentru reglementarea falimentului personal, însă niciuna dintre acestea nu a avut susţinere. Bancherii şi FMI s-au opus în mod constant legiferării insolvenţei persoanelor fizice, din cauza experienţei negative cu insolvenţa companiilor – un fenomen care a luat amploare în criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO