Bănci și Asigurări

Gheţea: CEC Bank are nevoie de majorare de capital, indiferent cum se va realiza

Autor: Tempea Ovidiu

02.02.2011, 23:55 67

CEC Bank are nevoie de o majorare substanţială de capital,indiferent sub ce formă, pentru a se menţine în pas cu piaţabancară şi realizarea investiţiilor necesare următoarei etape dedezvoltare, a declarat pentru Mediafax preşedintele CEC, RaduGheţea.

"Indiferent de modul în care se va realiza, CEC are nevoie demajorare de capital. Dacă se doreşte ca banca să aibă în continuareun cuvânt de spus în sistem, atunci va trebui majorat capitalul.Deocamdată avem posibilitatea să mai capitalizăm profiturile dinurmătorii doi ani. În strategia 2007-2011 s-a stabilit o majorarede capital cu 2,4 miliarde lei. Cu profitul încorporat aferent lui2010 ajungem, probabil, undeva în jur 400 de milioane lei majorăride capital, dar fără bani noi", a spus Gheţea.

Banca, deţinută integral de stat, şi-a majorat capitalul socialcu 344 de milioane lei prin încorporarea parţială a profiturilordin ultimii trei ani, ajungând la aproximativ un miliard delei.

Anul trecut, capitalul CEC a fost majorat cu 45 de milioane leidin profitul pe 2009.

Şeful CEC Bank a mai arătat că banca a obţinut anul trecut unprofit comparabil cu cel din 2009, când a raportat un câştig brutde 50 de milioane de lei.

În opinia lui Gheţea, a fost îndeplinit obiectivul principal alstrategiei 2007 - 2011, respectiv transformarea Casei de Economiişi Consemnaţiuni într-o bancă universală.

Preşedintele CEC Bank a exemplificat că una dintre acţiunilecare ar urma în mod natural la nivelul băncii, implementarea unuisistem informatic performant, a fost amânată tocmai pentru a nuafecta capitalurile băncii. "N-am făcut trecerea la un nou sisteminformatic tocmai pentru că este o investiţie consistentă şi nuvoiam să afectăm capitalurile. Sistemul informatic este unul dintreobiectivele pe care trebuie să le abordăm în perioada următoare,dar depinde şi de majorarea capitalului social", a continuatGheţea.

El a arătat că din totalul de aproape 1.200 de sucursale, aufost reamenajate şi modernizate peste 700 de unităţi.

Săptămâna trecută, premierul Emil Boc a declarat că Guvernul nususţine privatizarea CEC Bank, întrebat de jurnalişti, într-oconferinţă de presă, dacă se intenţionează vânzarea altor pachetemajoritare de acţiuni alături de cel deţinut de stat la CFRMarfă.

"Ce pot să vă spun cu siguranţă este că nu susţin privatizareaCEC. Vreau să fiu explicit pe această temă", a afirmat Boc.

Anterior, surse oficiale declaraseră pentru Mediafax că Guvernulva încerca să majoreze capitalul CEC Bank prin atragerea unorinvestitori instituţionali, după modelul utilizat în urmă cu şaseani la privatizarea BCR, considerând neatractive condiţiilepieţelor internaţionale pentru vânzarea băncii în cadrul viitoruluiacord cu FMI.

"Este prea devreme pentru privatizarea CEC Bank, dar Guvernul vainsista în discuţiile cu FMI pe majorarea capitalului băncii,probabil prin atragerea unor investitori instituţionali dupămodelul de succes de la BCR", precizau sursele citate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO