Bănci și Asigurări

Gheţea: Cel mai greu moment al carierei a fost când am anunţat falimentul României

Radu Gheţea: Coordonam activitatea de telex (la Banca Română de Co­merţ Exterior - n.red.) şi să trans­miţi un mesaj la toate cele 2.600 de bănci corespondente că România nu mai are bani... a fost greu.

Radu Gheţea: Coordonam activitatea de telex (la Banca Română de Co­merţ Exterior - n.red.) şi să trans­miţi un mesaj la toate cele 2.600 de bănci corespondente că România nu mai are bani... a fost greu.

Autor: Sorin Pâslaru

17.05.2015, 20:56 2095

Radu Graţian Gheţea, 66 de ani, care se va retrage din funcţia de preşedinte al CEC după opt ani, spune că cel mai greu moment al carierei sale de 43 de ani a fost anunţul de încetare a plăţilor datoriei externe în 1981, când lucra la Banca Română de Comerţ Exterior.

„România nu îşi mai poate onora obligaţiile şi ca atare se va adresa Clubului de la Paris şi la Londra pentru restructurarea datoriei – acesta a fost mesajul, transmis în engleză, franceză şi germană. A fost o noapte grea. Am realizat că România poate să treacă prin momente foarte grele, nu mi-am imaginat că or să fie chiar atât de grele. În momentul acela nu am realizat ce ne aşteaptă pe noi ca popor. Noi n-aveam bani, dar ne-am asumat să-i plătim şi am plătit până la ultimul ban în martie 1989. A fost o greşeală monumentală că am plătit datoria externă în avans”, a rememorat Gheţea la emisiunea VIDEO ZF LIVE cel mai greu moment al carierei sale de bancher. Emisiunea va fi difuzată astăzi de la ora 12.00 la la 13.00 pe site-ul www.zf.ro.

Radu Graţian Gheţea este primul bancher care îşi anunţă retragerea din generaţia celor care au reconstruit sistemul bancar din România, dar care au şi acceptat că trebuie cedat către străini pentru că, spune el, românii „nu aveau expertiză“. Me­sajul de atunci l-a trimis în calitate de şef serviciu al Depar­ta­mentului de informatică al Băncii Ro­mâne de Comerţ Exterior (BRCE), unde se angajase în 1977 ca informatician.   

„Coordonam activitatea de telex şi să trans­miţi un mesaj la toate cele 2.600 de bănci corespondente că România nu mai are bani... a fost greu. Era un mesaj făcut de Consiliul de Ad­minis­traţie de atunci - se numea Biroul Executiv. Nu eram membru, dar am fost prima persoană din afara acestui Birou care am aflat despre această decizie“, îşi aminteşte Gheţea la emisiunea VIDEO ZF LIVE. Gheţea a devenit ulterior director în cadrul BRCE, între 1993 şi 2007 a construit şi a condus Alpha Bank România, iar din 2007 a fost numit preşedinte la CEC de către ministrul de finanţe de atunci Sebastian Vlădescu.

Sub mandatul lui Gheţea, CEC s-a transformat într-o bancă comercială, cu activitate de creditare şi pentru companii.

Cota de piaţă a CEC din punctul de vedere al activelor a crescut între 2007 şi 2014 de la 4% la circa 7%, iar banca a urcat de pe locul 9 pe locul 6 în sistem, însă profitabilitatea s-a înjumătăţit în aceeaşi perioadă, de la 98 mil. lei în 2007 la 56 mil. lei în 2013, de când sunt ultimele date disponibile.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO