Bănci și Asigurări

Gheţea: Dobânzile la lei şi euro se vor apropia foarte mult în 18 luni

Gheţea: Dobânzile la lei şi euro se vor apropia foarte mult în următoarele 18 luni

Autor: Marius Radu - Mediafax

24.05.2011, 14:57 1652

Dobânzile pentru creditele în leişi euro se vor apropia foarte mult în următoarele 18 luni, încondiţiile în care va continua trendul de scădere a costurilor laîmprumuturile în lei, iar cele în valută se vor scumpi ca urmare acreşterii ratei Euribor, consideră Radu Gheţea, preşedinteleARB.

"Euribor a stat la un nivel foartejos. Părerea mea este ca în peioada crizei, în ultimi doi ani,Euribor a fost ţinut în mod artificial la un nivel foarte jos decătre Banca Centrală Europeană şi a fost departe de nivelul dedobândă care trebuia practicat într-o economie europeană activă.Aţi văzut că a început să crească. Părerea mea este că la sfârşitulacestui an va fi foarte aproape de 2%", a spus Gheţea.

El a precizat că efectele imediateale acestui proces vor fi resimţite de către consumatori în faptulcă vor decide mai uşor să ia un credit.

"Acum sunt convins că aceastădiferenţă între dobânda la euro şi la lei face pe unii oameni să segândească foarte mult până să ia un credit şi de multe ori săpiardă oportunităţi tot gândindu-se care e mai bun, leul sauvaluta", a arătat Gheţea.

Pe de altă parte, Gheţea crede căva fi destul de greu ca, pe partea de depozite, dobânzile săcoboare până la nivelurile practicate de UniuneaEuropeană.

"E un lucru pe care cu toţii ilurmărim, să vedem o egalizare. În ceea ce priveşte dobânzile lapasive, la depozite, pe care noi le atragem, probabil că va fidestul de greu să ne apropiem de cele din Uniunea Europeană. Înschimb, la active, acolo unde indexarea dobânzilor se face laEuribor, sunt nişte reguli clare din partea UE cum să folosimdobânzile în relaţia cu populaţia. Părerea mea este că acest trendde creştere a dobânzilor la euro şi reducerea dobânzilor la lei vaduce undeva într-un orizont de 18 luni la o apropiere foarte mare acelor două dobânzi", a mai spus Gheţea.

Băncile din România utilizeazăindicii Euribor şi Robor pentru a calcula dobânzile la creditelenoi acordate populaţiei.

Dobânda Euribor reprezintă mediaratelor la împrumuturile interbancare practicate de principalelebănci de pe piaţa europeană, iar ROBOR reprezintă mediatranzacţiilor efective realizate într-un interval de 15 minute decătre mai multe bănci din România autorizate să participe laformarea zilnică a ratei.

Banca Centrală Europeană amajorat, în luna aprilie, rata dobânzii de politică monetară pentruprima dată după iulie 2008, de la nivelul minim record de 1% la1,25%. Economiştii anticipează că până la sfârşitul anului ratadobânzii să continue să fie majorată în principal din cauzapresiunilor inflaţioniste.

Totodată, Euribor a crescuttreptat de la începutul acestui an, susţinută de aşteptărileanaliştilor pentru înăsprirea politicii monetare a BCE. Marţi,Euribor la trei luni se situa la nivelul de 1,434%, aproape denivelul maxim din ultimii doi ani atins săptămânatrecută.

Pe de altă parte, BNR nu a maimodificat dobânda de politică monetară din luna mai 2010, ratasituându-se în prezent la 6,25%. Dobânzile la creditele noiacordate de bănci s-au redus în ultimul an de la 12,59% în martie2010 la 10,63% după primul trimestru al acestui an. Robor la treiluni a coborât de la 5,68% la finele lunii martie 2010, la 5,45% înprezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO