Bănci și Asigurări

Gheţea, şeful ARB: În 2015 mai avem un hop de trecut - testele de stres AQR. Este de aşteptat ca la sfârşitul acestui an bilanţurile băncilor să fie curate

Gheţea, şeful ARB: În 2015 mai avem un hop de trecut -...

Autor: Claudia Medrega

15.12.2014, 07:49 449

2014 a fost pentru sistemul bancar poate cel mai dificil an de la momentul declanşării crizei, însă este de aşteptat ca la sfârşitul anului bilanţurile băncilor să fie curate în urma eliminării creditelor neperformante, iar în 2015 băncile să fie suficient de puternice şi să reia creşterea creditării, consideră Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Anul viitor băncile locale tre­buie să mai treacă „un hop“: tes­tele de verificare a ca­li­tăţii activelor - AQR (asset quality review) în con­tex­tul efor­turilor BNR de a convinge Banca Cen­trală Europeană că Ro­mânia merită să intre în Mecanismul Unic de Su­pra­veghere în drumul spre uniunea bancară.

Referindu-se la momentele dificile pentru sistemul ban­car, Gheţea a adus în discuţie solicitarea din partea BNR ca băncile să treacă la curăţarea bilanţurilor prin eliminarea creditelor neperformante, precum şi proiectele privind insolvenţa persoanelor fizice, aflate în dez­batere în Parlament, şi problemele legate de conversia în lei a creditelor în valută.

„Băncile au făcut şi încă fac eforturi foarte mari, iar aceste eforturi au început să fie vizibile în rezultatele financiare la 30 septembrie. Este de aşteptat ca la sfârşitul anului 2014 bilanţurile băncilor să fie curate, iar după curăţarea bilanţurilor băncile să fie suficient de puternice pentru a continua activitatea“, a declarat Gheţea.

Efortul de scoatere în afara bilanţurilor a creditelor neperformante şi celelalte mă­suri de provizionare legate de curăţenia generală din sistemul bancar în pregătirea exerciţiului de evaluare a calităţii activelor de anul viitor au făcut ca 2014 să fie un an dificil pentru bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO