Bănci și Asigurări

Gigantul american ACE intra pe piata asigurarilor

11.03.2008, 20:44 35

Grupul american de asigurari ACE Limited, cu afaceri de 17,7 miliarde de dolari anul trecut, intentioneaza sa intre pe piata locala a asigurarilor in cursul acestui an, potrivit unor surse din piata.
Americanii vor opera in Romania prin sucursala unei divizii din Europa, cel mai probabil din Polonia, care va fi infiintata in baza dreptului de stabilire de care beneficiaza companiile din statele Uniunii Europene. De la aderarea Romaniei la UE, au infiintat pe piata locala astfel de sucursale doua grupuri: Coface si QBE. Grupul american este prezent in peste 20 de tari, in Europa avand divizii in tari ca Italia, Austria, Belgia, Olanda, Polonia, Marea Britanie, Danemarca, Portugalia, Franta sau Italia.
Procedura de infiintare a unei sucursale in baza dreptului de stabilire este mai complicata decat cea de intrare pe piata printr-o simpla notificare, fiind nevoie de mai multe acte, printre care si un business plan. Totusi, nici companiile care notifica, nici cele care vin prin sucursale nu trebuie sa dispuna pe piata locala de capitalul social minim pe care il cere Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) societatilor care se infiinteaza in Romania. De asemenea, aceste companii nu fac raportari catre Comisie.
De la aderarea Romaniei la UE, aproape 200 de asiguratori din spatiul comunitar au notificat CSA cu privire la intentia de a activa in Romania.
Surse din piata afirma ca si grupul de asigurari elvetian Zurich Financial ar putea alege metoda infiintarii unei sucursale pentru a activa pe piata romaneasca. Oficialii grupului nu au confirmat aceasta informatie. "Strategia noastra este sa vizam cele mai atractive piete, care le includ pe cele din Europa Centrala si de Est", au spus oficialii Zurich Financial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO