Bănci și Asigurări

Goldman Sachs este acuzată că a oferit prostituate şi excursii extravagante unor investitori libieni ca să „piardă“ bani

Goldman Sachs este acuzată că a oferit prostituate şi...

Autor: CătăIina Apostoiu

14.06.2016, 21:20 1847
Banca americană Goldman Sachs a plătit pentru prostituate, aparate de zbor private şi hoteluri de cinci stele pen­tru a-i convinge pe reprezentanţi ai Auto­rităţii Libiene de Investiţii (LIA), lip­siţi de experienţă în domeniul finan­ciar, să se implice în tranzacţii riscante care i-au adus fondului de investiţii pierderi de 1,2 mld. do­lari. Aşa au spus avo­ca­ţii fondului de 60 mld. dolari la începutul unui proces mult aş­tep­tat din Londra, scrie Bloomberg.

Avocaţii LIA vor să re­cupereze pier­­­derile de 1,2 mld. do­lari pe care fon­­dul le-a su­ferit în urma a nouă tran­­zac­­ţii pe care Gold­man Sachs le-a rea­li­zat pen­tru acesta în pe­rioa­da ia­nua­rie-aprilie 2008.

LIA şi-a pierdut aproa­­­­pe în între­gi­me in­ves­­tiţiile, în timp ce Gold­man Sachs a ob­ţinut profituri de peste 200 mil. dolari din aceste afaceri, sus­ţine Roger Masefield, avocatul LIA, citat de The Guardian.

Un partener al Goldman caracteri­za LIA drept „extrem de nesofisticat“ în­tr-un e-mail din 2008, iar într-o notă un vicepreşedinte al băncii îşi felicita un coleg pentru promovarea unor cre­di­te sofisticate în rândul unor per­soane care „tră­iesc în mijlocul deşertului cu că­mi­lele“. Atitudinile sunt tipice pen­tru rela­ţia băncii cu fondul, susţine Masefield.

Banca americană este acuzată că a pro­fi­tat de relaţia apropiată cu anga­jaţii LIA pentru a-i vinde investiţii ris­cante fondului de investiţii. Relaţia a fost întreruptă în 2008, când derivatele ba­zate pe acţiuni bancare au generat pier­deri importante pentru Auto­ri­tatea Libiană de Investiţii.

Un angajat al Goldman, Youssef Kabbaj, a devenit extrem de apropiat de fond. Acesta a organizat cursuri de pre­gă­tire pentru staff-ul LIA în Lon­dra, plă­tind pentru distracţii costi­si­toa­re şi ho­teluri scumpe, se arată în docu­mentele depuse de fond. Fostul angajat al Gold­man a dus de ase­menea membri ai fon­du­lui în va­canţă în Maroc unde „i-a distrat“.

Gold­­man a oferit de asemenea un in­tern­ship „mult râvnit“ unui mem­bru al fondului, acesta fiind fratele unui înalt ofi­cial al LIA. Potrivit acu­zaţiilor Au­to­rităţii, Kab­baj a plătit pentru prosti­tua­te într-o ex­cur­sie în Dubai cu acesta. Kabbaj neagă acuzaţiile.

LIA a fost creat în 2006 pentru a in­vesti banii din petrol ai Li­bi­ei, după ce ţara a scăpat de statutul de stat pa­ria. Potrivit lui Masefield, LIA este un fond suveran aflat la început, cu o ca­pa­citate limitată de a înţelege tranzacţii finan­ciare sofisticate.

Goldman respinge acuzaţiile, for­mu­late în 2014, declarând că „LIA a fost victima unei crize financiare ne­pre­văzute şi nu a unor acţiuni rău­voitoare ale Goldman“, potrivit The Guardian.

LIA susţine că acesta este un caz de „abuz de încredere“ şi nu unul în care cumpărătorul a pierdut bani în ur­ma prăbuşirii pieţelor în 2008 şi vrea să dea timpul înapoi, după cum susţine Gold­man Sachs.

LIA a dat în judecată şi banca fran­ceză SocGen pentru pierderi legate de in­vestiţii, potrivit Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO