Doar în 695 din cele 2.861 de comune din România există un bancomat, arată datele Băncii Naţionale furnizate la solicitarea ZF. BNR nu urmăreşte aceste date în rapoartele sale, dar le deţine de la băncile comerciale. Aceasta este prima dată când este publicată lista cu numărul de bancomate pe fiecare oraş şi comună din România.
Pornind de la cazul Caracal, în care o fată din comuna Dioşti, judeţul Dolj, a vrut să ajungă la cel mai apropiat bancomat pentru că nu avea niciunul în comuna sa şi a avut un sfârşit tragic, ZF a înaintat o solicitare către BNR pentru a obţine informaţii privind toate bancomatele înregistrate din ţară.
În mediul rural există 1.045 de bancomate (ATM-uri), instalate în 695 de comune. Oamenii din celelalte 2.166 de comune nu au acces la bancomat în localitatea lor.
Spre exemplu, în comuna Dor Mărunt din judeţul Călăraşi, cel mai apropiat ATM este în oraşul Lehliu-Gară (din judeţul Călăraşi), la 11 km.
Un locuitor al satului Dâlga din comuna Dor Mărunt din judeţul Călăraşi intervievat de ZF susţine că oamenii de acolo ar avea mare nevoie de cel puţin un bancomat. „Sunt câteva sute de oameni care îşi încasează salariile şi pensiile pe card, iar cel mai apropiat bancomat este la aproape 11 km, în Lehliu-Gară. Trebuie să iei un autobuz sau trenul până acolo doar ca să petreci cinci minute în faţa unui bancomat. Este o risipă de timp şi de resurse“, a declarat Maria C., locuitor al satului Dâlga.
„La noi în comuna Corod oamenii sunt chiar foarte nervoşi că bancomatul BCR care exista s-a desfiinţat anul acesta. Plătim o grămadă de comisioane la bănci şi ar fi normal ca şi sistemul bancar să ofere servicii de bază precum un bancomat. Corodul este o comună mare, de peste 7.000 de oameni. Este anormal să nu existe un bancomat. Mulţi aşteaptă bani de la rudele din străinătate, dar să te duci până la Tecuci şi să te întorci cu un maxi taxi costă 20 de lei. Mai avem Bancă Naţională? CEC-ul ce face, că este bancă românească?“, a spus Alice Boghiţoiu, consilier local în comuna Corod.
La o altă comună din judeţul Galaţi, Cerţeşti, cu 2.400 de oameni, primarul Daniel Cotoranu a făcut solicitări la CEC şi Banca Transilvania pentru a instala un bancomat, la solicitarea oamenilor din comună, dar fără succes.
În România există în total peste 10.500 de ATM-uri, din care 9.488 sunt în mediul urban, arată datele BNR. Gradul de intermediere bancară calculat ca raport între activele bancare şi PIB este de doar 50% în România, cel mai mic din UE, iar întrebarea este cum poate să crească dacă un serviciu de bază precum bancomatul nu este asigurat în toate localităţile din România.
CEC, banca statului ce ar trebui să aibă ca misiune şi asigurarea unor servicii bancare de bază pentru populaţia României, a făcut profit de 75 mil. euro în 2018.