Bănci și Asigurări

Grawe a platit 500.000 euro pentru politele reziliate

09.06.2009, 16:44 827

Grawe, una din primele zece companii din piata asigurarilor de viata, le-a platit aproape 500.000 de euro clientilor care si-au reziliat asigurarile de viata in ultimele trei luni ale anului trecut si in primul trimestru din 2009, potrivit datelor companiei.

In perioada respectiva, rezilierile au crescut semnificativ la toate companiile de asigurari de viata, pe fondul crizei financiare care a redus increderea clientilor in produsele de investitii. In ultimele doua luni insa, asiguratorii afirma ca rezilierile de polite au mai incetinit.
In total, aproape 1.600 de clienti ai Grawe au renuntat la polite inainte de scadenta acestora, din care 629 in ultimul trimestru al anului trecut, iar 969 in primele trei luni din acest an. 
"Ponderea contractelor reziliate in totalul clientilor este nesemnificativa, considerand ca portofoliul Grawe cuprinde aproximativ 159.000 de contracte", au explicat oficialii companiei. Astfel, rezilierile reprezinta circa 1% din numarul total de polite vandute de Grawe.
Prin renuntarea la asigurarea de viata inainte de scadenta acesteia clientul pierde o parte din suma investita, valoarea de rascumparare pe care o primeste fiind mai mica decat primele platite de el. Cu cat trece mai mult timp de la incheierea politei, cu atat mai mult primeste clientul daca renunta la asigurare, dar suma ramane tot sub valoarea platilor facute sub forma de prime.
In ultimul trimestru din anul trecut Grawe a achitat suma de 719.000 de lei (circa 190.000 de euro) clientilor care au renuntat la asigurarile incheiate cu societatea, iar in primele trei luni din acest an asiguratorul a mai platit 1,26 mil. lei (circa 310.000 de euro), mai mult decat dublu comparativ cu aceeasi perioada din 2008.
"Suma achitata ca valoare de rascumparare a crescut in primul trimestru din 2009 cu 124% fata de aceeasi perioada a anului 2008", spun reprezentantii Grawe.
ZF a solicitat informatii cu privire la sumele platite clientilor care si-au reziliat politele de asigurari de viata primelor zece companii de pe aceasta piata, insa numai Grawe a furnizat aceste date. Avand in vedere ca Grawe ocupa anul trecut locul opt pe piata, inseamna ca societatile din top zece au platit sume importante pentru rezilieri, estimate la circa 10 mil. euro.
In perioada mentionata, asiguratii au renuntat in principal la politele de tip unit-linled, adica cele care plaseaza banii in unul sau mai multe fonduri de investitii gestionate de asigurator sau de un administrator extern.
In ultimul an, aceste tipuri de asigurari au inregistrat scaderi semnificative ale randamentelor, multe dintre ele, chiar si cele lansate in urma cu 8-9 ani, avand castiguri sub rata inflatiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO