Bănci și Asigurări

Grecii de la Alpha revin în „Prima casă“, cu marjă de 4% peste Euribor

Autor: Liviu Chiru

12.06.2011, 23:35 415

Alpha Bank, o bancă de top zece, devine al doilea jucător dupăBCR care vinde credite ipotecare garantate de stat în cadrul etapeia patra din programul "Prima casă".

Grecii au la dispoziţie un plafon de 135 de milioane de euro,având în vedere vânzările de credite din precedentele trei etapeale programului, care i-au plasat pe locul patru întreparticipanţii la "Prima casă".

La fel ca în precedentele etape, Alpha vine doar cu o ofertă definanţări în euro, la o marjă de patru puncte peste indicatorulEuribor la trei luni - dobânda urcă astfel la 5,469% pe an.

Potrivit unui exemplu furnizat de bancă, pentru un credit de42.500 de euro pe 30 de ani, rata lunară ar fi în prezent de 233,8euro.

"Alpha Bank garantează aprobarea din punct de vedere financiar asolcitării în maximum trei zile lucrătoare", spun reprezentanţiibăncii. Şi în această ediţie, în care statul le-a cerut bancherilorsă reducă la jumătate garanţia pentru creditele vândute în trecutşi să reutilizeze garanţiile astfel eliberate, avansul cerutclienţilor se menţine la 5%. În plus faţă de ediţiile anterioare,au acces la program şi cei care deţin deja în proprietate olocuinţă cu o suprafaţă de cel mult 50 de metri pătraţi, precum şicei cu vârste de peste 35 de ani.

Alpha a primit vinerea trecută avizul BNR pentru noul produs decreditare "Prima casă" şi a semnat convenţia cu Fondul de Garantarea Creditelor pentru IMM (instituţia care administrează garanţiileoferite de stat), astfel că începând de marţi va putea să demarezeefectiv vânzarea de credite.

BCR, cea mai mare bancă locală după active şi jucătorul cu ceamai mare participare în ediţiile precedente ale programului "Primacasă", de circa 600 de milioane de euro, a început să vândă crediteîn urmă cu o săptămână.

Mai multe bănci şi-au anunţat interesul de a participa şi înediţia curentă a programului, printre care BRD, Banca Transilvania,CEC Bank sau Millennium Bank. Fiecare jucător trebuie însă săobţină individual de la BNR aprobarea pentru noul produs decreditare, cu garanţie de numai 50% din partea statului, iardiscuţiile tehnice s-au prelungit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24