Bănci și Asigurări

Grecii de la Emporiki îngroaşă rândul băncilor care au scumpit creditele la început de an

Grecii de la Emporiki îngroaşă rândul băncilor care au scumpit creditele la început de an

Autor: Ciprian Botea

01.02.2012, 00:00 177

Emporiki, o bancă de talie redusă controlată de grupul elen cu acelaşi nume, a majorat cu peste un punct procentual dobânda la creditele ipotecare în euro, marja aplicată peste indicatorul Euribor la trei luni urcând la 7,05%.

Astfel, rata lunară la un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani a crescut cu 36 de euro (circa 156 de lei). Pe întreaga perioadă a contractului clientul plăteşte cu 12.000 de euro mai mult decât în varianta anterioară, cu marjă de dobândă de 5,9% peste Euribor la trei luni.

La lei, marja de dobândă a urcat cu 1,8 puncte procentuale şi a ajuns la 4,9%, iar rata lunară la un credit de 200.000 de lei pe 30 de ani a sărit cu 210 lei. La creditele de consum fără garanţii marja a urcat cu un punct procentual, la 8,6% peste Robor la trei luni şi respectiv 15,5% peste Euribor la trei luni. Banca a redus, în paralel, perioada maximă de acordare a creditelor de consum de la 10 la 5 ani pentru a se conforma noilor restricţii impuse de BNR.

Mai multe bănci, printre care BCR, Raiffeisen sau Garanti Bank, au scumpit creditele la începutul acestui an, în condiţiile în care plătesc mai mult pentru a atrage resurse de la clienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO