Bănci și Asigurări

Grecii de la Piraeus se plâng că n-au avut ce face cu lichidităţile excedentare anul trecut. Acum plătesc dobânzi de 8% pe an să atragă lei

Grecii de la Piraeus se plâng că n-au avut ce face cu lichidităţile excedentare anul trecut. Acum plătesc dobânzi de 8% pe an să atragă lei

Piraeus Bank a devenit recent una dintre cele mai agresive bănci de pe piaţa depozitelor, oferind dobânzi de 8% pe an la depozitele în lei pe cinci luni, respectiv 4,8% pe an la depozitele în euro cu aceeaşi scadenţă. Banca atrage chiar şi depozite în franci elveţieni plătind depozite de până la 3,5% pe an, în condiţiile în care are un portofoliu de credite în această monedă. Sunt cele mai generoase dobânzi disponibile în prezent la depozite standard. Banca încearcă astfel să-şi regleze dezechilibrul dintre credite şi depozite şi să-şi creeze rezervele de lichiditate recomandate de BNR.

Autor: Ciprian Botea

24.10.2011, 18:39 1140

Lichiditatea a crescut în condiţiile în care reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele în valută ale băncilor la sfârşitul anului 2009 a condus la scăderea cu 30%, până la 278 milioane de euro la sfârşitul lunii decembrie anul trecut, a plasamentelor la BNR ale Piraeus Bank, potrivit raportului anual al băncii.

"Având în vedere acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional privind men­ţinerea expunerii pe piaţa românească, am avut difficultăţi în a găsi soluţii optime pentru a plasa lichiditatea în exces. Lichiditatea în exces generată de reducerea rezervelor minime obligatorii a fost plasată în mare parte în titluri de stat", scrie în raport.

Cele mai mari nouă grupuri financiare străine prezente pe piaţa românească au încheiat în primăvara lui 2009 un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană prin care se obligau să-şi menţină expunerea locală. Acordul a jucat un rol important în finanţarea deficitului bugetar.

Băncile participante la acord au făcut achiziţii masive de titluri de stat ca urmare a prăbuşirii cererii de credite. Piraeus Bank, de exemplu, avea la sfârşitul anului trecut un portofoliu de titluri de stat de 1,15 miliarde de lei (270 mil. euro), dublu faţă de luna decembrie 2009.

Soldul creditelor acordate de bancă populaţiei şi companiilor a scăzut însă cu 12,8% şi a ajuns la 5,47 miliarde de lei (1,27 mld. euro). Subsidiara locală avea însă în portofoliu finanţări totale de 1,49 mld. euro, la care se adăugau alte 1,84 mld. euro vândute sucursalei din Londra. Dar şi volumul creditelor externalizate a scăzut cu circa 65 mil. euro anul trecut.

Creditele au fost mutate la Londra în cadrul politicii de management al costurilor şi de distribuţie a activelor, dar Piraeus Bank România gestionează în continuare portofoliul respectiv. Riscurile aferente şi veniturile corespunzătoare au fost transferate însă în Marea Britanie, iar subsidiara locală încasează comisioane în schimbul activităţii de administrare.

"Cererea de credite a scăzut semnificativ şi în cazul populaţiei şi al companiilor, dar structura portofoliului de credite a rămas stabilă. Evoluţia creditării în anul 2010 poate fi înţeleasă complet luând în considerare volumul împrumuturilor angajate de sucursala de la Londra, care a scăzut cu 3,4%", se precizează în raportul anual al băncii.

Cele mai multe credite acordate companiilor au mers în sectorul imobiliar, adică 33% din total. Companiile din comerţ şi industria manufacturieră au atras 13% şi respectiv 10% din finanţări, iar cele din construcţii 9% din împrumuturi. Soldul creditelor acordate companiilor mici şi mijlocii şi corporaţiilor ajungea la 810 milioane de lei (190 mil. euro) în decembrie 2010.


Creditele de nevoi personale domină portofoliul de retail

Pe segmentul de retail cele mai multe finanţări sunt credite de nevoi personale, inclusiv împrumuturi garantate cu ipotecă. Valoarea acestora ajungea la 1,12 mld. euro la sfârşitul anului trecut, reprezentând aproape 90% din împrumuturile acordate populaţiei.

Creditele imobiliare însumau 139 mil. euro, fiind în creştere cu 23% faţă de 2009. "Creditele imobiliare au menţinut balanţa pe fondul trendului de descreştere înregistrat pe piaţă", potrivit raportului pe 2010. Creditul ipotecar a înregistrat creşteri anuale de două cifre în fiecare lună din 2010 şi 2011, beneficiind de susţinerea programului guvernamental "Prima casă".

Datorită creşterii ipotecarului, structura pe valute a portofoliului de credite s-a schimbat anul trecut. Astfel, ponderea finanţărilor în valută a crescut cu mai mult de trei puncte procentuale faţă de 2009 şi a ajuns la 72,5%.

Piraeus a constituit anul trecut provizioane pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante în valoare de 108 milioane de euro, în creştere cu 17% faţă de 2009. Ritmul de acumulare a provizioanelor s-a diminuat însă faţă de anul anterior, când valoarea acestora crescuse de 2,5 ori. "Ponderea creditelor neperformante în portofoliul total de împrumuturi a crescut ca rezultat al deteriorării condiţiilor macroeconomice."

Banca a încheiat anul trecut cu active de 2,25 mil. euro, în scădere de la 2,3 mld. euro în 2009, ceea ce o situează pe locul 11 în clasamentul băncilor locale. Două treimi din active erau în valută.

Totodată, depozitele atrase de la clientelă au rămas la acelaşi nivel ca în 2009, de 1,24 mld. euro. Banca şi-a menţinut volumul de depozite, în condiţiile în care a oferit bonificaţii peste media pieţei pe fondul unei competiţii mai intense. Finanţările primite de la alte bănci au scăzut însă cu 116 mil. euro şi au ajuns la 592 mil. euro.

Profitul net a scăzut cu 17% în 2010, până la 15,8 mil. euro, în ciuda creşterii veniturilor operaţionale şi scăderii cheltuielilor. Provizioanele încă mari au avut însă un impact semnificativ asupra rezultatului net. Veniturile au crescut de la 216 mil. euro la peste 224 mil. euro datorită câştigurilor mai mari din dobânzi şi comisioane, în timp ce activitatea de trading a înregistrat o contracţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO