Bănci și Asigurări

Grecii si austriecii scot bani din tara. FMI si UE ii cheama pe bancheri din nou la ordine. Cum comentati?

Grecii si austriecii scot bani din tara. FMI si UE ii cheama pe bancheri din nou la ordine. Cum comentati?
17.05.2009, 16:03 61

Marti, la Bruxelles, Comisia Europeana si FMI cheama din nou la raport principalele grupuri bancare straine prezente in Romania pentru a le cere sa respecte si sa intareasca angajamentul de mentinere a finantarilor asumat la sfarsitul lui martie la Viena.

Dupa mai bine de o luna, bancile nu dau semne ca sunt gata sa reia creditarea, intarziind reducerea dobanzilor, desi BNR incepe sa le elibereze bani din rezervele minime obligatorii. Cel putin pana la 31 martie bancile straine mai mult au retras bani din Romania decat sa suplimenteze finantarile pentru atenuarea efectelor crizei.
Grupurile grecesti, care controleaza 30% din piata prin Alpha Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Emporiki, Marfin si ATE Bank, au scos nu mai putin de 1,64 mld. euro din septembrie 2008 pana in martie 2009, conform unor date prezentate de Eugen Dijmarescu, viceguvernator al BNR. Austriecii, cu o cota de 24% detinuta prin Erste, Raiffeisen, Volksbank si UniCredit Tiriac, au retras 652 mil. euro. In schimb, grupul francez Societe Generale a acordat BRD finantari suplimentare de 722 mil. euro. Retragerile derulate de principalele grupuri straine au insumat aproape 2,3 mld. euro, in timp ce finantarile noi doar 918 mil. euro.
"Avantajele fondurilor furnizate de bancile centrale din tarile de origine sunt putin vizibile in cresterea resurselor financiare ale filialelor din Romania", afirma Dijmarescu.
Pe ordinea de zi de la Bruxelles figureaza si necesarul de majorare a capitalului social al celor mai mari banci din Romania pe baza stres-testului realizat de BNR, totalul fiind estimat in prezent la maximum 1 mld. euro.
Dominic Bruynseels, CEO al BCR, afirma ca este probabil ca si banca sa sa aiba nevoie de o majorare de capital odata ce BNR va majora cerinta minima de solvabilitate, de la 8% la 10%.
"Inca nu este clar cand va intra in vigoare aceasta cerinta. Dupa standardele internationale de contabilitate suntem foarte bine capitalizati, avand o solvabilitate de 14%. Situatia arata insa diferit dupa specificitatile contabilitatii locale privind provizioanele."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO