Bănci și Asigurări

Grupul bancar spaniol CaixaBank ar vrea să vândă participaţia la Erste Group Bank, proprietarul BCR. Pachetul este evaluat la 1,6 mld. euro

Grupul bancar spaniol CaixaBank ar vrea să vândă...

Autor: Roxana Rosu

25.10.2021, 00:00 156

Grupul spaniol CaixaBank a anunţat că analizează posibilitatea vânzării participaţiei pe care o deţine la grupul austriac Erste Group Bank, acţionarul majoritar al BCR, măsură care ar însemna retragerea de pe piaţa est-europeană, potrivit Bloomberg.

CaixaBank a preluat recent grupul spaniol rival Bankia.

CaixaBank a precizat că ar putea vinde pachetul de 5,4% deţinut direct la Erste, dar analizează şi posibilitatea de a rezolva contractele swap pentru un alt pachet de 4,5% din acţiuni. Întregul pachet de acţiuni este evaluat la 1,6 mld. euro, la preţul de vânzare al acţiunilor Erste de joi de pe bursa de la Viena.

Caixa a cumpărat în acest an banca spaniolă Bankia, o tranzacţie în urma căreia grupul spaniol a devenit cea mai mare bancă locală din Spania. Caixa face parte dintr-un sindicat de companii care este în prezent unul dintre principalii acţionari ai Erste. Deţinerea acestuia ar putea scădea la circa 20% după tranzacţie, a anunţat Erste Foundation, care reprezintă oficial sindicatul. 

Erste Group, prezent pe piaţa locală prin intermediul BCR, a înregistrat la final de 2020 un profit net de 783 mil. euro, în scădere cu 46,7%, faţă de anul 2019, în timp ce a constituit provizioane de risc de aproape 1,3 mld. euro pentru pierderile iminente din activitatea de creditare ca urmare a pandemiei.

Activele totale ale grupului bancar au înregistrat o creştere cu 12,9%, până la 277,4 mld. euro, iar profitul net din credite şi avansuri către clienţi au crescut cu 3,6%, până la 166,1 mld. euro, ceea ce reflectă avansul semnificativ al creditelor în Croaţia, Slovacia, Austria şi Serbia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO