Bănci și Asigurări

Grupul BCR a avut anul trecut cel mai mic profit după privatizare şi pierderi în trimestrul patru

 Grupul BCR a avut anul trecut cel mai mic profit după privatizare şi pierderi în trimestrul patru

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

25.02.2011, 09:22 54

Grupul BCR a avut anul trecut unprofit net după impozitare şi interesele minoritare de 465 milioanede lei, în scădere cu 46,7% faţă de 2009, cel mai redus câştigînregistrat după privatizarea băncii, şi a raportat pierderi de29,5 milioane de lei în trimestrul al patrulea.

În primele nouă luni ale anuluitrecut, grupul BCR a raportat un profit net consolidat dupăimpozitare şi plata intereselor minoritare de 494,5 milioanelei.

Potrivit datelor de pe site-ulinstituţiei, profitul net după impozitare şi plata intereselorminoritare al grupului BCR a avansat treptat de la 649,9 milioanede lei în 2005 la nivelul record de 2,03 miliarde de lei în 2008.Câştigul net al grupului BCR a scăzut la 871,7 milioane de lei în2009.

Profitul net după impozitare şiplata intereselor minoritare a scăzut anul trecut în principal dincauza "nivelului încă ridicat de provizionare şi a diminuăriivenitului net", potrivit unui comunicat transmis de instituţia decredit.

Grupul BCR a obţinut anul trecutun profit operaţional de 2,85 miliarde de lei, în scădere cu 12,5%faţă de 2009, ca urmare a reducerii venitului operaţional şi înpofida eficienţei sporite.

Venitul operaţional net algrupului a scăzut anul trecut de la 4,97 miliarde de lei la 4,52miliarde de lei, în principal din cauza diminuării ratelordobânzilor.

"Principalul factor al acestuideclin (al venitului operaţional - n.r.) l-a constituit diminuarearatelor dobânzilor având ca efect reducerea venitului din dobânzicu 21,8%, la 6,91 miliarde de lei, sub presiunea suplimentară areducerii cererii eligibile de credite şi a creşterii concurenţeipentru afaceri de calitate", potrivit comunicatuluiinstituţiei.

Veniturile nete din dobânzi alegrupului BCR au scăzut anul trecut cu 2,3%, la 3,75 miliarde delei, iar veniturile nete din speze şi comisioane s-au diminuat cu34,4%, la 464,4 milioane de lei.

Şi rezultatul net dintranzacţionare a scăzut cu 26,6% faţă de anul 2009, la 311,1milioane de lei, rezultatul record din 2009 al tranzacţiilor cuinstrumente cu venit fix revenind la nivel normal. BCR este încontinuare cel mai important jucător pe pieţele primară şisecundară de obligaţiuni şi bonuri de Trezorerie.

Pe de altă parte, cheltuielileoperaţionale s-au diminuat de la 1,7 miliarde de lei în 2009 la1,67 miliarde lei anul trecut, ca rezultat al creşterii continue aeficienţei şi productivităţii, care a contrabalansat majorareaTVA.

"BCR şi-a ajustat provizionareariscurilor în mod adecvat la condiţiile încă dificile ale pieţei.Povara creditelor neperformante este în continuare semnificativă,deşi rata formării acestora s-a aplatizat în ultimele luni carezultat al scăderii ratelor dobânzilor, al relativei stabilităţi amonedei naţionale şi al reducerii provizioanelor pentru creditelenegarantate", arată grupul financiar.

Cheltuiala netă cu provizioanelede risc pentru împrumuturi şi avansuri a totalizat 1,99 miliarde delei, în scădere cu 12,5% faţă de 2009, şi a evoluat conformaşteptărilor, deoarece în special segmentul IMM a continuat săresimtă constrângeri ale fluxului de numerar, lichidităţii şiprofitabilităţii, iar programul de austeritate impus de Guvern aafectat inevitabil nivelul venitului familial şi comportamentulconsumatorilor, precum şi cererea eligibilă de crediteretail.

Ponderea creditelor neperformanteîn total portofoliu a avansat de la 13,1% la finele anului 2009 la16,8% în decembrie 2010, iar grupul BCR notează că are o ratăconfortabilă de acoperire a creditelor neperformante, de 127,4%(prin garanţii şi provizioane).

Rata de adecvare a capitalului derang unu şi doi s-a situat la sfârşitul anului 2010 la 12,8%potrivit RAS, şi 17,1% calculată în IFRS.

În ceea ce priveşte banca,activele totale ale BCR au crescut anul trecut cu 8,4%, la 69,92miliarde de lei. BCR şi-a consolidat poziţia de lider de piaţă dupăactive, cu o cotă de piaţă de 19,8% faţă de 19% în 2009.

Volumul total al portofoliului decredite acordate clienţilor (înainte de provizioane şi potrivitIFRS) a crescut cu 4,5%, la 48,6 miliarde de lei.

"În ultimul an BCR şi-a majoratuşor cota de piaţă pe creditare generală la circa 22,2%, datorităperformanţei bune pe segmentul creditării corporate concretizată înîmbunătăţirea poziţiei pe acest segment (majorare cu 1,2 punctprocentual a cotei de piaţă) şi a unei uşoare creşteri a credităriiimobiliare (+0,2 puncte a cotei de piaţă faţă de anul anterior)",potrivit comunicatului.

Banca şi-a majorat portofoliul dedepozitele atrase de la clienţi cu 4,1% faţă de anul 2009, la 37,29miliarde de lei, pe fondul unei creşteri sporite a plasamentelor peambele segmente principale de clienţi (cu 3,4% pe segmentulcorporate şi cu 4,3% la depozitele retail).

BCR a extins reţeaua de sucursalecu şapte unităţi anul trecut, la 668 de unităţi deretail.

Banca a extins în continuarereţeaua de ATM-uri, cu 165 noi bancomate, ajungând la 2.266ATM-uri, precum şi numărul de POS-uri, la 17.799 unităţi la 31decembrie 2010.

Datele financiare prezentate suntconsolidate şi neauditate şi sunt calculate în conformitate custandardele internaţionale de contabilitate, IFRS.

Surse din acţionariatul BCR audeclarat în luna februarie pentru MEDIAFAX că banca a înregistratanul trecut un profit de 100 - 105 milioane lei conform calculelorpe standardele româneşti de contabilitate (RAS). Profitul băncii,în RAS, profitul este estimat pentru acest an la 250 milioane delei.

Pe de altă parte, potrivit IFRSBCR a bugetat pentru acest an un profit de 927 milioane de lei lanivelul băncii şi de 759 milioane de lei pentru grup, ceea ceînseamnă că, per total, restul companiilor din grup vor înregistrapierderi.

Grupul BCR include în principalbanca BCR, BCR Banca pentru Locuinţe, good.bee Service, BCR Pensii,BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo RomanianBank Limited şi BCR Chişinău.

Erste Bank a preluat, în 2006,61,88% din acţiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat,Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi InternationalFinance Corporation. Grupul austriac şi-a majorat ulteriorparticipaţia la 69,17%, prin preluarea de acţiuni deţinute desalariaţii BCR.

În noiembrie 2009, grupul austriaca interpus în relaţia sa de acţionar majoritar al BCR două vehiculecu statut juridic de SRL înfiinţate în Austria, EGB CepsBeteilungen GmbH şi EGB Ceps Holding GmbH. Societatea din urmădeţine în prezent 69,4% din acţiunile BCR. O participaţie de 30,11%se află în proprietatea celor cinci societăţi de investiţiifinanciare (SIF).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO