Bănci și Asigurări

Grupul BCR, venit operaţional de 332 mil.euro, în creştere cu 7,5%, dar rezultatul final indică o pierdere de 24 mil euro din cauza unui provizion de 150 milioane euro

Grupul BCR, venit operaţional de  332 mil.euro, în...

Autor: Roxana Rosu

31.07.2019, 09:02 575

Grupul BCR a înregistrat în primul semestru al anului un venit operaţional de 332 milioane euro, în creştere cu 7,5%, în timp ce rezultatul atribuibil acţionarului majoritar, Erste, a fost influenţat negativ de un provizion de 150,8 milioane euro impus de o decizie emisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit rezultatelor Erste.

Grupul Erste a raportat miercuri rezultatele pentru perioada ianuarie-martie iunie 2019, inclusiv rezultatele obţinute de operaţiunile din România ale grupului BCR, unde Erste este principalul acţionar.

Astfel, rezultatul net atribuibil acţionarului majoritar s-a redus de la 122,5 milioane euro în S1 2018 la o pierdere de 24,6 milioane euro în acest an. 

În acelaşi interval, profitul operaţional s-a majorat cu 8,9%, la 149 milioane euro. 

Grupul austriac Erste, proprietarul BCR, a constituit provizionul după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întors decizia care dădea câştig de cauza BCR Banca pentru Locuinţe în procesul cu Curtea de Conturi. Inspectorii Curţii de Conturi au susţinut că banca că a acceptat în mod ilegal intrarea în sistemul de economisire-creditare a copiilor sub 18 ani şi vârstnicilor de peste 65 de ani, ceea ar fi dus implicit la plata ilegală a primei de stat în valoare de maximum 250 de euro.

Totodată, Înalta Curte a hotărât că BCR Banca pentru Locuinţe a încălcat legea şi atunci când nu a cerut clienţilor să justifice utilizarea în scop locativ a primei de la stat.

Decizia Înaltei Curţi Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO