Bănci și Asigurări

Grupul Erste estimează o creştere a profitului în 2021, acesta urmând să fie anul revenirii economice. Bernd Spalt, CEO: În anul 2020 nu am fost siguri de ce se va întâmpla şi am făcut provizioane substanţiale de 1,3 mld. euro. Pentru anul 2021, costul de risc va fi mai scăzut, ceea ce se va vedea şi în rezultatele noastre din acest an

Bernd Spalt, CEO al grupului Erste: Suntem optimişti privind viitorul. Credem că anul 2021 va fi un an al revenirii economice.

Bernd Spalt, CEO al grupului Erste: Suntem optimişti privind viitorul. Credem că anul 2021 va fi un an al revenirii economice.

Autor: Mircea Nica

01.03.2021, 00:06 418

Grupul Erste, care deţine BCR, a doua cea mai mare bancă după active din România, estimează că în anul 2021 profitul grupului va înregistra o creştere, mai ales datorită unui cost al riscului mai scăzut, faţă de provizioanele în valoare de 1,3 mld. euro alocate pentru anul trecut, iar acest an va fi unul al revenirii econo­mi­ce, după cum a spus Bernd Spalt, CEO al Grupului Erste, în cadrul unei videoconferinţe.

Grupul Erste a înregistrat la finalul anului 2020 un profit net de 783 mil. euro, în scădere semnificativă cu 46,7% faţă de anul 2019. „Costul pentru risc în 2021 ar trebui să fie mai scăzut decât anul trecut. Anul trecut am anti­cipat mai multe evoluţii din cauza pan­demiei. Nu am fost siguri de ce se va întâmpla şi am făcut provizioane substanţiale, de 1,3 mld. euro. Anul acesta costul riscului va scădea. De asemenea, cred că şi profitul va reflecta acest lucru. Suntem optimişti privind viitorul. Cre­dem că anul 2021 va fi un an al revenirii eco­nomice. Totul depinde de vaccinurile care vor fi disponibile şi administrate. Până în vara acestui an, majoritatea populaţiei va fi vacci­na­tă, iar acest lucru este un prim motor al reve­nirii. Astfel, oamenii vor începe să călăto­rească, să investească, ceea ce va rezulta într-o creştere.“

Bernd Spalt a mai spus că vor fi provocări în continuare din cauza crizei economice şi sani­tare, dar anul 2021 va fi un an mai bun decât anul 2020. „Cred că rata creditelor neperformante se află la un nivel destul de scăzut de 2,7%, dar anul acesta va fi undeva la 3-4%. Ce putem spune este că veniturile opera­ţionale vor fi mai bune, iar provizioanele de risc vor fi mai mici“, a mai adăugat Bernd Spalt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO