Bănci și Asigurări

Grupul financiar Gelsor va renunta la controlul BRS

17.05.2001, 00:00 63



Grupul financiar Gelsor va renunta la controlul Banci Romane de Scont (BRS) in favoarea Societatilor de Investitii Financiare (SIF), in urma unei majorari de capital programata pentru luna iunie, au declarat pentru Ziarul Financiar surse apropiate tranzactiei.

Aceasta afacere nu este noua. In toamna anului trecut Gelsor, care detine 69,6% din banca, trebuia sa renunte la controlul bancii tot in urma unei majorari de capital, dar s-a razgandit in ultimul moment.

SIF Transilvania, care detine acum 69,6% din capital, si SIF Oltenia (2% din banca), la care se adauga alte doua societati de investitii doresc acum, din nou, sa preia pachetul majoritar.

Potrivit surselor citate pentru luna iulie este programata o noua majorare de capital, de 75-100 miliarde de lei, la care grupul financiar Gelsor nu isi va exercita dreptul de preemtiune.

SIF Transilvania si SIF Oltenia, isi vor mari astfel participatiile, urmand ca alte doua societati de investitii sa preia un pachet de actiuni mai mic de la actionarii actuali.

Conducerea bancii a confirmat informatia potrivit careia va avea loc o noua majorare de capital, dar a mentionat ca este prematur sa se vorbeasca de noua structura a actionariatului.

Banca Romana de Scont a incheiat recent o alta majorare de capital de la 100 mld. lei la 150 mld. lei, reusind sa indeplineasca astfel toate reglementarile impuse de Banca Nationala potrivit carora toate bancile care activeaza pe piata romaneasca sunt obligate ca pana la 31 mai sa aiba un capital social minim de 150 mld. lei.

Grupul financiar Gelsor, si patronul lui, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, mai detin si Banca de Investitii si Dezvoltare.



Profit, dar mic

BRS a incheiat anul 2000 cu un profit brut de 84 milioane de lei, si cu un activ bilantier de aproape 435 miliarde de lei.

Conducerea bancii a motivat profitul relativ redus prin faptul ca anul trecut a fost primul an plin de activitate si strategia s-a concentrat pe investitii si pe extinderea retelei. In 2000 activul bancii a crescut de la 105 miliarde de lei la 435 miliarde de lei.

Volumul total al creditelor acordate in 2000 a fost de aproape 160 miliarde de lei. Disponibilitatile bancii erau la sfarsitul anului de 78 miliarde de lei, depozitele la alte banci 95 miliarde de lei, iar resursele atrase - 311 miliarde de lei.

Potrivit oficialilor sai, Banca Romana de Scont intentioneaza sa-si dubleze in acest an activul bilantier pana la 1.000 miliarde de lei, sa lansese carduri sub sigla Europay si sa diversifice gama de produse si servicii oferite clientilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO