Bănci și Asigurări

Grupul italian Intesa şi cel ungar OTP au rămas în cursă pentru Garanti Bank. Spaniolii de la BBVA se aşteaptă la un multiplu de peste 1, care ar evalua banca la peste 400 mil. euro. Să vedem cine va plăti preţul

Grupul italian Intesa şi cel ungar OTP au rămas în...

Autor: Cristian Hostiuc

03.02.2020, 07:00 2792

Grupul spaniol BBVA a scos la vânzare în a doua parte a anului trecut Garanti Bank România, o bancă din top 10, iar surse din piaţa bancară spun că după ultimele discuţii în finală au rămas grupul italian Intesa şi grupul ungar OTP.

Spaniolii, care desfăşoară acest proces prin divizia lor de investment banking, au ţinut acest proces de vânzare destul de discret, având discuţii doar cu bănci pe care le-au agreat şi care ar putea să închidă o asemenea operaţiune, care ar putea depăşi 400 mil. euro.

Alături de Intesa şi OTP ceilalţi investitori interesaţi au fost Banca Transilvania, Fondul de Investiţii JCFlowers şi Raiffeisen Bank.

Garanti Bank România este considerată o bancă bună, curată, bine administrată, cu un portofoliu bun de clienţi atât pe partea de corporate, cât şi pe retail şi de aceea spaniolii cer un preţ care să depăşească activele nete deţinute, adică un multiplu de peste 1.

Spre exemplu, Banca Ttasnsilvania a cumpărat VolksBank acum câţiva ani la un multiplu de 0,3, iar BankPost la un multiplu de 0,8. EximBank a plătit pentru Banca Românească un multiplu de 0,4.

Întrebarea tuturor este dacă spaniolii vor obţine preţul aşteptat, având în vedere că tranzacţiile de până acum au fost sub acest nivel.

OTP a intrat în România la începutul anilor 2000 prin achiziţia RoBank, iar apoi după criză a cumpărat şi Millenium Bank. În 2017-2018 a vrut să cumpere Banca Românească, s-a înţeles cu grecii, dar BNR nu a aprobat tranzacţia.

Intesa este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Europa, cu active de peste 10 ori activele întregului sistem bancar din România, dar au o prezenţă extrem de mică pe piaţa locală.

Garanti Bank avea un active de peste 12 mld. lei (2,5 mld. euro) în primul semestru al anului 2019. BBVA este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa şI au “moştenit” Garanti Bank România prin faptul că au cumpărat Garanti Bank Turcia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO