OTP, cel mai mare grup bancar din Ungaria, este la un pas de achiziţia Băncii Româneşti de la grupul elen National Bank of Greece, conform ultimelor informaţii vehiculate pe piaţă, ceea ce va permite ungurilor să intre în top 10 în România.
Conform unor surse citate vineri de agenţia Reuters: „Există un acord, divizia NBG din România (Banca Românească) va fi vândută către OTP“.
Deşi până acum OTP a cumpărat două bănci în România, RoBank (2004) şi Millennium (2014), de abia a reuşit să ajungă la o cotă de piaţă de 2%, un nivel extrem de scăzut faţă de puterea financiară deţinută. Creşterea a fost extrem de lentă pe piaţa bancară românească, cu multe probleme legate de creditele în franci elveţieni.
Banca Românească avea la finalul anului trecut o cotă de 1,6%, în scădere, având în vedere că grecii au oprit investiţiile, fiind nevoiţi să vândă operaţiunile din România ca parte a procesului de restructurare din Grecia.
Deal-ul pe capitalul Băncii Româneşti este sub 100 de milioane de euro, dar cumpărătorul trebuie să rambursese imediat linii de finanţare către Atena de peste 350-400 milioane de euro.
Grupul OTP, fostul CEC maghiar, este condus cu o mână forte din 1992 de Sandor Csanyi, considerat cel mai bogat om din Ungaria. Acţionarii principali ai OTP sunt grupul petrolier ungar MOL (cu prezenţă în România) - 8,57% din acţiuni; Ruszlan Rahimkulov, un miliardar rus care îşi administrează afacerile din Cipru - 8,24%; grupul francez Groupama (cu prezenţă în România) - 5,15% şi OPUS Securities - 5,18%.
Banca Românească a fost scoasă la vânzare anul trecut, de proces ocupându-se divizia de investment banking a Credit Suisse. Deşi au fost mai multe oferte, în finală au intrat OTP şi Banca Transilvania, cele două bănci care vor să cumpere alte bănci pentru a-şi consolida poziţia.
Banca Transilvania nu a supralicitat pentru Banca Românească deoarece încearcă să cumpere Bancpost, o bancă mult mai mare, cu o cotă de 2,9% care i-ar permite să se bată pentru prima poziţie din România cu BCR.
National Bank of Greece, la vremea respectivă cel mai mare grup din Grecia, a încercat în 2009, la începutul crizei, să cumpere Banca Transilvania când banca din Cluj era într-o poziţie vulnerabilă, dar discuţiile au căzut deoarece BNR nu ar fi agreat acest deal.
În acest moment pe piaţa bancară românească sunt câteva tranzacţii de cumpărare/ vânzare: Bancpost, Marfin Bank (există un acord cu un fond de investiţii de la Londra), Veneto Banca (preluată de Intesa ca parte a unui deal din Italia).