Bănci și Asigurări

Grupul olandez ING raportează un profit net de 1,34 miliarde euro în T3 2019, în scădere cu 11% faţă de anul trecut din cauza costurilor operaţionale mai mari

 Grupul olandez ING raportează un profit net de 1,34...

Autor: Alex Ciutacu

01.11.2019, 13:42 6136

Grupul olandez ING, prezent şi pe piaţa locală, a raportat un profit net estimat (n.r: underlying profit – profit calculat fără a include impactul potenţialelor evenimente excepţionale), de 1,34 miliarde euro în T3 2019, în scădere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza costurilor operaţionale în creştere, potrivit Bloomberg.

În acelaşi timp, cheltuielile operaţionale au crescut cu 5,8% în al treilea trimestru, la 2,44 miliarde euro. Veniturile estimate (n.r: underlying) s-au situat la 4,63 miliarde euro, în scădere cu 0,4% faţă de anul anterior.

În ceea ce priveşte veniturile nete din dobânzi, acestea s-au situat la 3,53 miliarde euro, peste aşteptările analiştilor, de 3,46 miliarde dolari. Şi în ceea ce priveşte încasările din taxe şi comisioane banca a depăşit aşteptările analiştilor, de 704 milioane euro, acestea ridicându-se la 747 milioane euro.

Cheltuielile operaţionale au crescut după ce ING a cheltuit mai mult pentru verificări împotriva spălării banilor. Decizia de a deveni mai vigilenţi vine după ce ING a plătit o amendă record de peste 750 milioane de euro pentru a încheia un proces în Olanda în urmă cu un an.

În acealaşi context, banca centrală a Italiei a ordonat băncii ING să nu mai înscrie clienţi noi în ţară după ce a descoperit hibe în procesul de screening.

Rezultatele ING pe venituri nete din dobânzi şi din taxe sunt încurajatoare, crede Robin van den Broek, analist în cadrul Mediobanca.

„Costurile rămân cumva o bătaie de cap dar începând de anul viitor programul de restructurare ar trebui să se facă resimţit”, notează acesta.

În acelaşi timp, grupul ING a câştigat mai mulţi bani din creditare în trimestrul trecut decât se aşteptau analiştii, în contextul în care CEO-ul Ralph Hamers s-a bazat pe creşterea din exteriorul zonei euro pentru a amortiza o parte din impactul dobânzilor negative din zona euro.

„Chiar şi în mediul cu dobânzi negative, veniturile nete din dobânzi au rezistat”, a notat CEO-ul Ralph Hamers într-o declaraţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO