Bănci și Asigurări

Grupul olandez NN şi-a majorat deţinerea la BRD-Societe Generale la 5,01% şi controlează un pachet evaluat la circa 500 milioane lei

Grupul olandez NN şi-a majorat deţinerea la BRD-Societe...

Autor: Roxana Rosu

08.10.2019, 11:59 256

Grupul olandez NN şi-a majorat deţinerea la BRD-Societe Generale la 5,01% şi controlează un pachet de 34,9 milioane drepturi de vot, evaluat la circa 500 milioane lei, la preţul de tranzacţionare actual de la BVB.

Acţiunile BRD erau tranzacţionate marţi dimineaţă la Bucureşti la un preţ de 14,28 lei/titlu. 

Potrivit calculelor ZF din raportul semestrial al NN, Fondul de Pensii Admi­nistrate Privat al NN deţine 3,4% din capitalul BRD (23,7 mil.acţiuni). Acest fond, cel mai mare din România, are investiţii de 3 miliarde de lei în acţiuni listate la Bursa de la Bucureşti în S1/2019, plus 29% faţă de finele anului precedent, potrivit cal­culelor realizate de ZF din rapoartele semestriale.

Fondul administrat de NN a investit în special în acţiuni din sectorul de energie, la companii precum Electrica, Transelectrica, Romgaz, dar şi la Banca Transilvania şi BRD. Astfel, în contextul aprecierii preţurilor acţiunilor din portofoliu, investiţia NN la bursa locală s-a majorat cu circa 700 milioane de lei în prima jumătate din acest an.

BRD-Soc Gen, a treia bancă de pe piaţa locală după active, a obţinut în primul semestru (S1) din acest an un profit net de 766,7 mil. lei, în creştere cu 2,2% faţă de câştigul raportat pentru aceeaşi perioadă a anului trecut. Acesta este cel mai profitabil prim semestru din ultimul deceniu pentru banca românească cu capital francez.

Rezultatul a fost influenţat în principal de creşterea venitului net, în contextul dobânzilor favorabile din piaţă şi al volumelor în creştere, precum şi de ajustarea costului riscului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO