Bănci și Asigurări

Grupul ProCredit ia de la FEI o finanţare de 250 mil. euro pentru 7 state, printre care şi România

Grupul ProCredit ia de la FEI o finanţare de 250 mil....

Autor: Raluca Ghinea

28.01.2016, 13:42 292

Fondul European de Investiţii (FEI) şi grupul ProCredit au semnat joi un acord pentru a stimula accesul la finanţare pentru companiile inovatoare, atât întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri), cât şi întreprinderi mici cu capitalizare medie, în cadrul programului InnovFin - finanţare UE pentru Inovatori, iniţiativă sprijinită de către Comisia Europeană.

ProCredit va utiliza suma de 250 milioane euro pentru a finanţa companiile inovatoare prin intermediul băncilor sale din Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Republica Moldova, România şi Serbia.

Instituţiile de credit beneficiază de o garanţie furnizată de FEI în baza programului Orizont 2020, Programul-Cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare şi Inovare. Acesta este primul program de acoperire cu garanţii pentru IMM-uri oferit de către InnovFin acestor state.

"Acordul de garantare susţinut de către Uniunea Europeană, semnat astăzi (joi - n.r.), este destinat finanţării IMM-urilor şi companiilor mici cu capitalizare medie din statele membre ale Uniunii Europene, cât şi celor din statele asociate programului Orizont 2020 din sud-estul Europei. Obiectivul acestuia este de a ajuta la sporirea investiţiilor în companiile inovatoare, creşterea locurilor de muncă şi accelerarea creştererii economice", a declarat într-un comunicat Carlo Moedas, comisar european pentru Cercetare, Ştiinţă şi Inovare.

Reprezentanţii ProCredit Holding apreciază că tehnologia modernă, gândirea inovatoare şi orientarea către protejarea mediului înconjurător sunt aspecte cheie pentru dezvoltarea ulterioară, astfel că programul de finanţare va stimula ideile inovatoare şi investiţiile realizate de către companii, oferindu-le posibilitatea să îşi sporească gradul de competitivitate.

Scopul Programului de Garantare pentru IMM-uri InnovFin este de a încuraja instituţiile bancare şi alte instituţii financiare să acorde finanţare IMM-urilor şi întreprinderilor mici cu capitalizare medie (până la 499 de angajaţi) care au nevoie de capital curent şi/sau investiţii pentru a finanţa cercetarea, dezvoltarea şi inovarea, cu sprijinul Uniunii Europene.

InnovFin oferă garanţii şi contra-garanţii pentru finanţarea împrumuturilor între 25.000 de euro şi 7,5 milioane de euro pentru IMM-uri. Sub programul InnovFin, intermediarii financiari vor avea garantată de către FEI o cotă parte din pierderile apărute în cadrul procesului de creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO