Bănci și Asigurări

Grupului BEI a acordat 1,3 mld.euro pentru proiecte de investiţii din România în 2018; circa 9000 de IMM-uri au primit finanţări

Grupului BEI a acordat 1,3 mld.euro pentru proiecte de...

Autor: Roxana Rosu

27.02.2019, 11:55 248

Grupul Băncii Europene de Investiţii (Grupul BEI), compus din Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi filiala sa, Fondul European de Investiţii (FEI), a acordat în 2018 României  finanţări de 1,311 miliarde euro sub formă de împrumuturi, garanţii, capitaluri proprii şi operaţiuni de micro-finanţare.

BEI a semnat noi contracte de împrumut în valoare de 981 milioane euro, în timp ce FEI a angajat 329 milioane euro în trei operaţiuni de capitaluri proprii, 13 garanţii şi trei operaţiuni de micro-finanţare. Circa 8.800 de întreprinderi mici si mijlocii au beneficiat de pe urma acestor investiţii, întreprinderi care susţin aproximativ 200.000 de locuri de muncă.

„2018 a fost un an de mare succes pentru Grupul BEI în România. Susţinerea financiara României prin intermediul finanţărilor în valoare totală de 1,3 miliarde EUR, a fost acordata in mod echilibrat atât către proiecte din sectorul public, cât şi către tot mai multe întreprinderi mari şi IMM-uri din mediul privat, adesea prin garanţii în cadrul Planului de investiţii pentru Europa. Aproape 9 000 de întreprinderi au beneficiat de operaţiunile noastre, aceste întreprinderi susţinând circa 200 000 de locuri de muncă. Una dintre tranzacţiile inovatoare de anul acesta, încheiată cu susţinerea Planului de investiţii pentru Europa, a fost acordarea un împrumut destinat întreprinderilor conduse de antreprenoare (primul împrumut de acest fel acordat de către BEI in Europa). În plus, cooperăm îndeaproape cu autorităţile şi societăţile din România şi acordăm servicii de consultanţă susţinând pregătirea şi implementarea proiectelor prioritare.”, a declarat Vicepreşedintelui BEI Andrew McDowell.

Fondurile acordate de Grupului BEI au reprezentat circa 0,64 % din PIB-ul României, piaţa locală ocupând locul 11 în rândul statelor membre ale UE în ceea ce priveşte volumul activităţilor Grupului.

O parte din ce in ce mai mare a finanţărilor Grupului BEI în România a fost posibilă cu ajutorul Planului de investiţii pentru Europa, lansat în 2015. În cadrul acestui plan, BEI acordă finanţări susţinute de Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS), precum şi consultanţă prin Platforma europeană de consiliere în materie de investiţii (EIAH). Până la sfârşitul anului 2018, Grupul BEI a aprobat proiecte în valoare de 652 milioane euro, susţinute de garanţii FEIS, mobilizând investiţii totale în valoare de 2,66 miliarde eiro.

”România doreşte să continue să beneficieze de diversitatea instrumentelor şi modalităţilor de finanţare oferite de BEI, în calitate de bancă a UE, cu accent pe cele care pot ajuta la creşterea gradului de absorbţie al fondurilor europene nerambursabile. Aşa cum am declarat, anul 2019 trebuie să fie un an al investiţiilor. În acest sens invităm grupul BEI la consolidarea parteneriatului nostru, un sprijin financiar consistent şi bine echilibrat orientat atât către sectorul public, cât şi către sectorul privat”, spune ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

El a adăugat că, din poziţia de Guvernator pentru România la BEI şi de preşedinte al Consiliului Guvernatorilor, îşi exprimă disponibilitatea de a explora împreună cu BEI şi celelalte state membre modalităţi de repartizare mai echilibrată a resurselor financiare, pe baza capacităţii dovedite a băncii de adaptare pentru a contribui în permanenţă la politicile şi obiectivele Uniunii Europene.

”Pe plan instituţional, contăm pe parteneriatul nostru solid cu BEI în exercitarea preşedinţiei Consiliului UE, într-o perioadă marcată de evenimente cu implicaţii instituţionale şi financiare asupra Uniunii şi, implicit asupra Băncii, cum sunt Brexit sau negocierile următorului cadru financiar multianual (CFM post 2020). Încurajăm un dialog inter-instituţional eficient, cu o bună comunicare cu toţi cei interesaţi, pentru conturarea unei arhitecturi echilibrate a bugetului UE pe domenii şi instrumente diverse, atât în cadrul, cât şi în exteriorul UE după anul 2020.”

Anul trecut BEI a acordat 68 milioane euro producătorului de electrocasnice Arctic pentru finanţarea  construcţiei unei fabrici inovatoare pentru producţia pe scară largă de maşini de spălat. De asemenea, Banca a semnat prima tranşă, de 50 milioane euro a unui împrumut de 150 milioane euro acordat Transgaz, şi a acordat un împrumut de 10 milioane euro către Radiocom pentru a sprijini lansarea unei reţele de televiziune digitală, plus 150 milioane euro către Warehouses De Pauw pentru a finanţa construcţia de depozite..

De asemenea, în 2018, BEI a acordat României un împrumut în valoare de 450 milioane euro pentru a finanţa punerea în aplicare a programului de dezvoltare rurală (PDR) al României şi a acordat 14 milioane euro autorităţilor locale din Oradea pentru a finanţa îmbunătăţirea infrastructurii urbane.

Tot anul trecut, Banca a acordat împrumuturi de  217 milioane euro prin intermediul a cinci instituţii financiare partenere, facilitând accesul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-urilor) şi al autorităţilor locale la finanţare BEI, pentru a sprijini infrastructura locală, protecţia mediului, energia, cercetarea, dezvoltarea şi inovarea, precum şi serviciile, inclusiv turismul.

Andrew McDowell, vicepreşedinte BEI: Cooperăm îndeaproape cu autorităţile şi societăţile din România şi acordăm servicii de consultanţă susţinând pregătirea şi implementarea proiectelor prioritare

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO