Bănci și Asigurări

Gura de oxigen mult aşteptată de economie: sumele refuzate la plată încep 2016 la cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni

Gura de oxigen mult aşteptată de economie: sumele...

Autor: Liviu Popescu

23.02.2016, 00:03 117

Băncile au refuzat în prima lună din acest an decontarea de cecuri şi bilete la ordin în valoare de 316 milioane de lei (echivalentul a 71 mil. euro), în scădere cu aproximativ 44 mil. lei faţă de luna precedentă, potrivit datelor BNR.

Astfel, sumele refuzate la plată au început anul 2016 la cel mai scăzut nivel din prima lună din 2015 încoace, ceea ce reprezintă practic o îmbunătăţire a lichidităţilor de care dispun companiile.

Cu alte cuvinte, economia locală, care în 2015 a înregistrat unul dintre cele mai ridicate ritmuri de creştere din Europa, primeşte o gură de oxigen chiar în prima lună a anului. Majoritatea analiştilor afirmă că refuzurile la plată reprezintă un indicator precis cu privire la situaţia economiei. Sunt şi voci printre ana­lişti care se aşteaptă ca economia locală să în­registreze anul acesta un ritm de creştere de 4-5%, practic cel mai ridicat avans de la criză încoace. Astfel, anul 2016 ar putea fi cel mai bun în istoria economică postdecembristă.

În prima lună a anului 2015, sumele refuzate la plată afişau volumul de 298 mil. lei, pentru ca peste doar o lună să urce la maximul din 2015, respectiv refuzuri de un miliard de lei.

Astfel, paradoxul s-a simţit pe piaţa locală chiar în primele două luni din an, în condiţiile în care atât minimul cât şi maximul au fost înregistrate în luni consecutive.

Nu este clar însă cât a fost volumul sumelor refuzate pe întreg anul 2015 întrucât Banca Naţională a publicat greşit sumele pentru luna mai, din cauza unei erori de redactare, care nu a fost rezolvată nici până în prezent.

BNR publicase pentru luna mai refuzuri de 2,6 mld. lei, practic cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Contactaţi atunci de ZF, reprezentanţii BNR au afirmat că sumele refuzate la plată au fost publicate greşit şi conform legii s-a ţinut cont de suma în cifre şi nu cea din litere.

Chiar dacă sumele refuzate la plată sunt uşor mai mari faţă de cele din ianuarie 2015, numărul refuzurilor la plată s-a diminuat în intervalul menţiona cu circa 2.400. Astfel, numărul refuzurilor la plată a ajuns în ianuarie anul acesta la 4.850 de refuzuri la plată cu instrumente de debit, un minim al ultimilor 15 ani.

Cele mai mari valori anuale ale sumelor restante la plată au fost atinse în anii 2008 şi 2009, când băncile nu au găsit suficiente lichidităţi în contul clienţilor pentru a onora plăţi în valoare de 8,5 şi respectiv 8,8 mld. lei. Economia s-a contractat cu 7% în 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO