Bănci și Asigurări

Guvernatorul BNR: Decizia Curţii Constituţionale privind conversia creditelor în franci elveţieni este corectă şi trebuie "pusă în aplicare". Ce se întâmplă în continuare? Isărescu îi trimite pe debitori să negocieze cu banca

Guvernatorul BNR: Decizia Curţii Constituţionale...

Autor: Claudia Medrega

07.02.2017, 16:13 1185

Decizia Curţii Constituţionale privind conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric este corectă şi trebuie "pusă în aplicare", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„Soluţia este prevăzută în Codul Civil. Se pot găsi soluţii prin negocieri bilaterale, cum în ultimii doi ani a sugerat şi BNR, pentru a ajunge la o soluţie a împărţirii poverii financiare”, a arătat Isărescu.

Curtea Constituţională a decis marţi că legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric este neconstituţională deoarece încalcă principiul bicameralismului, a precizat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

Potrivit preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a stabilit că legea este neconstituţională cel puţin din două mari motive.

Primul motiv menţionat de Dorneanu ţine de „încălcarea gravă a principiului bicameralismului” în sensul că între propunerea legislativă care a început la Senat şi până la actul adoptat de Camera decizională există o diferenţă substanţială. Al doilea motiv ţine de faptul că CCR a considerat că soluţia pe care a adoptat-o Camera Deputaţilor, de reconversie la data încheierii contractului, este greşită şi nu corespunde niciunor directive europene.

„Aici, instanţele urmează să aplice şi principiul impreviziunii pe care l-am dezvoltat la celelalte decizii”, a spus Dorneanu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO