Bănci și Asigurări

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu avertizează: Ne putem aştepta la o creştere a ratelor ROBOR în viitorul apropiat. Pieţele sunt foarte sensibile

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu avertizează: Ne putem...

Autor: Ştefan Stan

04.04.2018, 16:18 2058

Ne putem aştepta la o creştere a ratelor ROBOR în viitorul apropiat. Pieţele sunt foarte sensibile. Dobânzile pe piaţa monetară la scadenţe mai mici sunt substanţial sub rata de politică monetară. În prezent există un exces de lichiditate, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu în discursul său de după şedinţa de politică monetară de astăzi. 

"Economiştii din bănci aşteptau o majorare. Banca Naţională ar putea să majoreze dobânda şi fără să se uite la multitudinea de factori, să accepte aprecierea leului. Şi ce vom constata? Că noi combatem inflaţia cu preţul deterirorării balanţei comerciale. Nu acceptăm aşa ceva. Nu este o soluţie viabilă şi nu îi face bine ţării". 

Deficitul de cont curent nu a depăşit 4%, dar tinde să facă asta. Nu este bine să duci dincolo de această cifră, pentru că depinzi foarte mult de investitorii străini, de capitalurile care intră. Rămâi dependent de un anumit nivel al ratei dobânzii, susţine Isărescu. 

Ce a mai declarat Isărescu: 

Comitetul din Banca Naţională este pur tehnic. Una este tehnic, alta este chestiunea politică, consensul. Am discutat, glumind, şi câte bancnote se aduc în România dacă se va adopta moneda euro, dacă vor mai fi bancnote.

Între lucrurile pe care le-am avut în vedere, a fost să nu stimulăm intrările de capital şi aprecierea cursului. Nu ar ajuta economia. Nu ne referim la cifre de 1-2-3 bani în plus. Cursul este curs ca să se plimbe în anumite limite.

Pieţele au o percepţie, au sentimente, sunt o multitudine de factori, nu doar rata dobânzii. Pieţele interne şi externe percep decizia noastră de astăzi de menţine a dobânzii.

Noi avem un mesaj către pieţe: există un diferenţial de dobândă destul de consistent în favoarea leului. Cred că este acoperitor. Vom vedea ce spun pieţele, trebuie să discutăm cu ele, prin mecanismele noastre.

Cred că în prezent diferenţialul de dobândă este în favoarea leului.  

Mesajul nostru este următorul: Acest exces de lichiditate este în mare parte tranzitoriu. Trebuie ca băncile să aibă o viziune. Pe orice date te-ai uita, ratele de dobândă la depozite sunt cu mult sub dobânda noastră cea mai mică.

Pieţele sunt mecanisme complicate, le mai punem şi sub semnul întrebării. O întârziere ca pieţele să absoarbă majorarea dobânzii nu este ceva anormal. Probabil că întârzierea a fost generată şi de apariţia acestui exces de lichiditate din piaţă.

Noi lăum deciziile în baza mandatului şi cu privire maximă pe date, cifre, fapte. Ne influenţează şi climatul politic, dar nu ne determină. Nu trăim în afara acestei ţări. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO