Bănci și Asigurări

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu descrie inflaţia din România ca pe „o boală extrem de perfidă”: În momentul în care preţurile încep să crească, şocul este copleşitor

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu descrie inflaţia din...

Autor: Alina Botezatu, Mediafax

03.12.2018, 15:06 1189

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a definit, luni, inflaţia din România drept o boală extrem de rară care poate lua multe forme, iar situaţia nu este unică, la nivel global. 

„Până la urmă ce s-a dovedit inflaţia? În România, s-a dovedit că este o boală extrem de perfidă, că apare sub diverse forme şi că dedesubt are cauze restructurale, mai ales, în multe ţări. În Argentina, acum, este clar că este fiscală, că este şi monetară acolo, că nu mai ai politică monetară e…, dar acolo deficitele au fost cauza. Explozia din Argentina? S-a aflat, după ce a explodat Consiliul Monetar, că ei încercau să ţină deficitul public, central, relativ mic, dar toate regiunile îşi făceau de cap şi aveau deficite ascunse”, a spus Mugur Isărecu, Guvernatorul BNR, luni, în cadrul conferinţei „Inflaţia în ultimii 10 ani”.

Situaţia este însă mai complexă de atât. „Dacă ar fi să dau o definiţie acum pentru dumneavoastră, dacă inflaţia este fiscală, monetară, structurală? La noi, atenţie mare, nu vom ceda niciodată în iluzia că o controlăm în totalitate: este o boală extrem de perfidă care poate să apară sub «n» forme. Iar, în prezent, presiunile inflaţioniste, ca şi deficitele noastre, sunt, în mare măsură, structurale şi la nivel micro. Sunt şi la nivel macro, dar sunt, în bună măsură, la nivel micro”, a detaliat Isărescu.

Guvernatorul a reamintit că reducerea de taxe şi impozit din 2015 – 2016 a determinat o inflaţie negativă, ca urmare a stimulării cererii, care a fost mai mult din extern. Cu toate acestea, Banca centrală nu a redus dobânda de politică monetară.

„Într-un an şi jumătate doi ani de inflaţie negativă se schimbă anticipaţiile – lumea începe să creadă că aşa este normal. Încep să îţi scadă anticipaţiile inflaţioniste, dar efectul cel mai periculos este că, în momentul în care preţurile încep să crească, şocul este copleşitor. Lumea nu mai crede că poate să crească preţurile dacă au scăzut. Şocul să fie, de fapt, inflaţionist”, a explicat Isărescu.

De asemenea, Guvernatorul Băncii centrale a insistat că, în ciuda faptului că inflaţia poate ajunge spre 3,5% de la 4,3% cât a fost în octombrie, preţurile nu vor scădea, ci vor continua să crească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO