Bănci și Asigurări

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu despre o posibilă majorare a dobânzii-cheie în acest an: “Nu o excludem, dar nici nu o previzionăm”

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu despre o posibilă...

Autor: Claudia Medrega

17.05.2019, 13:37 363

BNR a menţinut dobânda-cheie la 2,5% în ultimul an, cu toate că inflaţia este pe o pantă ascendentă, iar economia creşte cu peste 5%, banca centrală mizând pe controlul lichidităţii, însă nu este exclusă o majorare a dobânzii-cheie până la sfârşitul acestui an.

“Nu o excludem, dar nici nu o previzionăm. Nu facem forward guidance. Nu ne permitem, pentru că avem foarte mulţi factori care ne influenţează decizia”, a declarat astăzi guvernatorul BNR, fiind întrebat dacă exclude majorarea dobânzii-cheie şi dacă BNR va folosi şi alte instrumente, în afară de controlul strict al lichidităţii.

În ceea ce priveşte alte posibile instrumente care ar putea să fie folosite de banca centrală în perspectivă, Isărescu a indicat instrumente prin care să fie absorbită lichiditatea pe termene mai îndelungate, de peste o săptămână, cum ar fi certificate de depozit.

“Poate ar trebui un instrument care să absoarbă mai repede lichiditatea. Ţinem lucrurile sub control într-o manieră rezonabilă. Nu omorâm creşterea economică cu instrumentele pe care le avem. Trebuie să fim atenţi cu maniera în care calibrăm instrumentele de politică monetară. Nu asigurăm stabilitatea preţurilor, sugrumând creşterea economică. Vedem lucrurile mai complex”, a spus Isărescu la prezentarea Raportului trimestrial al inflaţiei.

Banca Naţională a majorat prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an cu 1,2 puncte procentuale de la 3% la 4,2%, iar prognoza pentru 2020 urcă cu 0,2 puncte procentuale, la 3,3%.

Rata anuală a inflaţiei a continuat să crescă uşor în aprilie şi a ajuns la 4,1%, după 4% în martie şi 3,8% în februarie.

BNR a menţinut dobânda-cheie şi pentru ancorarea la deciziile Băncii Centrale Europeneşi ale altor bănci centrale din regiune, după cum a indicat Isărescu.

În 2018, BNR a reluat ciclul de înăsprire a politicii monetare (după o pauză de un deceniu) prin majorarea dobânzii-cheie de trei ori, de la 1,75%, până la 2,5%, dobânda staţionând la acest nivel din luna mai a anului trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO