Bănci și Asigurări

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu explică decizia de a majora dobânda de referinţă: Vrem să jugulăm inflaţia. Până spre Paşti vom avea creşteri de preţuri. LIVE TEXT

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu explică decizia de a...

Autor: Ştefan Stan

07.02.2018, 15:36 4091

BNR a decis astăzi majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an de la 2% pe începând cu 8 februarie 2018 şi a decis şi majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% de la 1% pe an. Totodată rata dobânzii aferente facilităţii de creditare a fost majorată la 3,25% de la 3%.

Ce spune guvernatorul Isărescu: 

”Roborul la trei luni, cel care influenţează rata dobânzilor la creditele în lei, va urma într-o anumită perioadă de timp majorarea de astăzi, iar creditele în lei se vor scumpi marginal. Majorările nu sunt de amploare. Dacă ne gândim la nivelul istoric pe care l-a avut rata dobânzii la creditele în lei, aceasta s-a situat la 5-6%. 

Trebuie să avem în vedere şi rata inflaţiei. Măsura pe care am dat-o astăzi urmăreşte să juguleze inflaţia care acum este determinată în mare măsură de unele preţuri şi preţul ţiţeiului.

Vrem să temperăm inflaţia şi odată cu ea şi majorările de dobânzi.

Mişcările de lichiditate din T4 anul trecut şi T1 al acestui an sunt determinate de operaţiunile ministerului de Finanţe. Când ei utilizează pentru plata unor scadenţe mari stocul în valută – aşa numitul buffer – apelează la BNR. Ne batem cu inflaţia, suntem în luptă cu ea. Acceptăm să se facă şi anumite ajustări.” 

Mai devreme sau mai târziu, dobânda de politică monetară se va alinia cu dobânda Robor. 

Până spre Paşti vom avea creşteri de preţuri. Creşterile importante de preţuri sunt în spate, cam din septembrie, octombrie anul trecut, inclusiv ce s-a întâmplat deja în ianuarie. Pericolul este să se schimbe anticipaţiile, de aceea acţionăm. 

Criticile guvernului sunt bune, sunt ca un duş, ne reviogrează. Noi colaborăm cu orice guvern ne dă ţara.

Suntem într-o ţară liberă, fiecare om are libertatea deciziei, dar când vedem că lucrurile se accentuează, că s-ar putea întâmpla ceva, considerăm că e bine să reacţionăm (n.red. legat de avertismentul BNR faţă de piaţa criptomonedelor). La noi încă apetitul faţă de aceste criptomonede este încă mic. 

Unii spun că ar trebui să fie cursul 5,40 lei, alţii 4,40 lei. Este diferenţă de un leu. Asta arată cât de diversificată este societatea românească. Avem un singur curs, trebuie să mulţumească pe toată lumea. Fiecare aş vrea să facă ordine în ograda lui cu cursul. Noi ne uităm la toate semnalele din piaţă. Şi acest semnal reprezintă un punct de vedere. Zilnic au loc dacă le punem şi pe cele mici zeci de mii de tranzacţii valutare. Cum am putea noi să ne ducem peste zeci de mii de cumpărători şi vânzători să le impunem un curs artificial? Nu există restricţii în România, leul este convertibil. Dacă cineva crede că noi prin intervenţii - ceea ce înseamnă vânzare de valută - atunci să facă un calcul simplu. În câteva luni am pierde rezerva.

Noi intervenim pentru a opri variaţiile mari de curs, care nu fac bine, mai ales România, o ţară în care lumea se uită şi la o zecime de bani. Am dat înapoi băncilor o parte din RMO, ceea ce este un lucru absolut firesc, pentru că ne şi costa, dădeam o dobândă, şi pentru că nu erau banii noştri. Aproape 10 miliarde de euro am dat înapoi, de la 40% cât era la 8% cât e în prezent. 

Avem multe bătălii, dar nu neapărat cu inflaţia. Nu ştim ce se va întâmpla în Europa. Cei care spun că dobânda ar trebui să fie mai sus, ar trebui să începem mai devreme cu majorarea dobânzii, ar trebui să se uite la realitate. Polonia, Ungaria, au declarat că nu majorează dobânda, cu toate că au inflaţie ridicată. Poate dau dânşii un semnal mai bun şi consideră că inflaţia în Europa - de care vom depinde şi noi - este scăzută, şi ne va influenţa pozitiv. Noi credem că spre sfârşitul anului vom aduce inflaţia înapoi în intervalul ţintit. 

Noi avem ţintă de inflaţie cu +- 1%. 

Poziţia cvasigenerală în Consiliu este să păstrăm puţină flexibilitate, de +-1%, şi să intervenim atunci când este cazul. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO