Bănci și Asigurări

Guvernatorul BNR se teme de creşterea deficitului de cont curent spre 10% din PIB. „Când ajungi la 10% din PIB cu deficitul de cont curent trebuie să ciuleşti urechile cu mare atenţie. Trebuie să acţionăm treptat, fără a brusca economia, pentru a reduce acest deficit”

Guvernatorul BNR se teme de creşterea deficitului de...

Autor: Claudia Medrega

16.02.2023, 00:07 1862

Guvernatorul BNR se teme de creşterea deficitului de cont curent spre 10% din PIB. „Când ajungi la 10% din PIB cu deficitul de cont curent trebuie să ciuleşti urechile cu mare atenţie“

Mugur Isărescu, guverna­torul BNR, a avertizat că deficitul de cont curent de aproape 10% din PIB este „măricel“ şi impune aten­ţie, amintind de situaţia dificilă a României de după 2008, însă el susţine că pentru a reduce acest deficit trebuie acţionat treptat, fără a brusca economia, având în vedere şi că, deocamdată, acest deficit este bine finanţat de investiţii străine şi fonduri UE.

Contul curent reflectă relaţia economiei României cu exteriorul, incluzând intrările şi ieşirile de bunuri şi servicii, de venituri şi transferuri curente, iar până în 2008 deficitul de cont curent mare a fost una dintre cele mai importante vulnerabilităţi ale României (penalizată de pieţele externe şi de agenţiile de rating) în condiţiile în care a trecut şi de 13% din PIB. Ulterior, în anii de criză de după 2008 România a fost nevoită să strângă cureaua, deficitul de cont curent ajustându-se puternic şi trecând de la niveluri de peste 10% din PIB în perioada de boom la sub 1% din PIB în 2014.

„Avem deficit de cont curent de aproape 10%, este măricel. Când ajungi la 10% cu deficitul de cont curent trebuie să ciuleşti urechile cu mare atenţie. Am mai avut în 2008 o asemenea situaţie. Trebuie să avem mare atenţie, uşor, treptat, fără să agravăm situaţia, în sensul să nu băgăm economia într-o recesiune puternică, să ţinem un anumit echilibru, astfel încât deficitul curent de la aproape 10% să-l reducem treptat. Deocamdată deficitul de cont curent este bine finanţat în principal cu fluxuri negeneratoare de datorie, investiţii străine directe, absorbţia de fonduri europene“, a explicat Isărescu la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO