Bănci și Asigurări

Guvernatorul BNR: Uneori trebuie să ai necazuri la graniţă ca să te "pomeneşti" cu fluxuri de capital

Guvernatorul BNR: Uneori trebuie să ai necazuri la...

Autor: Andra Oprescu

04.08.2014, 17:27 846

Aprecierea nominală a leului, în contextul intrărilor de capital, inclusiv din Ucraina, a influenţat scăderea inflaţiei în iunie, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

“Sunt capitaluri migratoare care au plecat şi din Ucraina. Uneori, trebuie să ai necazuri la graniţă ca să te <pomeneşti> cu fluxuri de capital. Suntem obligaţi să luăm decizii luând în calcul şi presiunile mediului extern”, a spus Isărescu.

Rata anuală a inflaţiei s-a situat în luna iunie sub limita inferioară a intervalului de variaţie al ţintei stabilite şi a atins un nou minim istoric, coborând la nivelul de 0,66% de la 0,94% în luna mai, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei aprobat astăzi de BNR. Totodată, rata medie anuală a inflaţiei a coborât la nivelul de 1,7 % în luna iunie de la 2,1% în luna precedentă.

Scăderea inflaţiei are la bază şi alţi factori, cum ar fi dinamica preţurilor volatile ale produselor alimentare, impactul preţurilor de import, deficitului de cerere agregată şi reducerea anticipaţiilor inflaţioniste.

Prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an a fost ajustată în scădere la 2,2%, iar nivelul pentru 2015 a fost estimat la 3%. 

Riscurile asociate acestei perspective sunt legate tot de mediul extern, mai ales de posibilitatea creşterii volatilităţii fluxurilor de capital adresate economiei româneşti ca urmare a modificării aversiunii la risc a investitorilor faţă de economiile emergente, conform BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO